Европейската централна банка ще запази лихвените проценти стабилни тази седмица, след като ги намали през юни за първи път от септември 2019 г.

Задържането ще се осъществи на фона на несигурността относно динамиката на базисната инфлация, особено произтичаща от пазара на труда, която натежа върху решимостта на централната банка да поеме по пътя на бързите съкращения, пише CNBC.

„Говорителите на ЕЦБ, включително председателят Кристин Лагард и главният икономист Филип Лейн, дадоха да се разбере, че срещата през юли ще бъде по-скоро инвентаризация, отколкото среща за вземане на решения по политиката, като се има предвид и липсата на нови прогнози“, коментира Анатоли Аненков от Societe Generale.

„При липсата на нови тримесечни данни, например за БВП, компенсациите и производителността на труда, Управителният съвет на ЕЦБ ще трябва да се задоволи предимно с данни от проучвания“, казва той, като добавя, че предишните данни сочат несигурно възстановяване в еврозоната.

Индексът на мениджърите по поръчките от началото на юли показа, че производствените отрасли отново са се свили. Също така широко разглежданият индекс ZEW за Германия отбеляза по-голям спад от очакваното, като перспективите пред бизнеса се влошиха.

Но докато икономическата траектория изглежда несигурна и клоняща към понижение, инфлационната картина все още не е ясна. Последните данни показаха спад на общата инфлация, но нарастването на заплатите остава сериозно главоболие за ЕЦБ.

„Като се има предвид, че дезинфлацията, дължаща се на по-ниските цени на енергията и нормализирането на веригите за доставки, в по-голямата си част е приключила, ръстът на заплатите се превърна в основната пречка пред ЕЦБ да постигне целта си за инфлация от 2%“, заяви Дърк Шумахер, наблюдател на ЕЦБ в Natixis.

Намираме се в непозната територия за ЕЦБ, тъй като тя трябва да определя политиката си в условията на повишена несигурност, породена от геополитиката, но и от конкретни политически фронтове, като резултатите от изборите във Франция и предстоящия вот в САЩ.

„Все още очакваме, че през септември и октомври общата инфлация ще се доближи до целевата, което предполага, че намалението през септември може да бъде добре планирано. След това нещата са по-малко ясни. ЕЦБ ще иска да види съществено забавяне на растежа на заплатите преди края на годината“, допълва Аненков от Societe Generale.