Казват, че бъдещето е на жените - и по отношение на финансовата власт това може да се окаже вярно.

В нова бяла книга, публикувана от Световния икономически форум (WEF) тази седмица, се посочва, че в резултат на т.нар. „голям трансфер на богатство“, при който парите се пренасят от по-възрастните поколения към по-младите, до 2030 г. жените ще получат значителни финансови печалби.

При положение че около 30 трилиона долара ще се плъзнат по пословичната дъска Плинко чрез наследяване и други форми на прехвърляне, може да се очакват големи демографски промени във финансовата индустрия и икономиката като цяло, става ясно от доклада.

Например, в бялата книга се посочва, че огромното мнозинство от мениджърите на активи в САЩ (86%) „признават, че клиентът им по подразбиране е мъж“. Чернокожите и латиноамериканските жени в САЩ също така са три пъти по-склонни да кажат, че не могат да намерят финансови услуги, които „отговарят на техните нужди“, отколкото белите жени. Освен това в Обединеното кралство едва 7% от управителите на фондове имат „специална стратегия за задържане, привличане и консултиране на жени“.

В същото време обаче 60% от жените в САЩ инвестират активно на фондовия пазар, а 68% спестяват и инвестират за пенсиониране.

Данните и прозренията на WEF съвпадат с други доклади за това как жените могат да спечелят от голямото прехвърляне на богатство. По-рано тази година данни от проучване на инвестиционната платформа Ellevest, цитирано от Fast Company, показват, че когато прахът от прехвърлянето на богатство се уталожи, жените ще притежават по-голямата част от него в САЩ. Това проучване, публикувано в началото на февруари, също така установява, че този процес вече е в ход, тъй като 45% от анкетираните жени или са получили, или очакват да получат неочаквани финансови средства от един или друг вид, а сумите са средно 1,2 млн. долара.

Очевидно е, че секторът на финансовите услуги има какво да наваксва.

„Това, че жените имат все повече пари, е добре за всички“, коментира Сали Краучек, съосновател и главен изпълнителен директор на Ellevest. „Това започва да се случва и ще продължи да се случва и да набира скорост всяка година – все повече жени разполагат с повече средства и имат повече увереност“.