Всички сме чували термина „момичешки разговори“, който описва разговори между жени по стереотипни „момичешки“ теми.

Но има едно нещо, което нежният пол пропуска в разговорите си: парите.

Разбира се, да се говори за пари не е лесно. Още от деца някои хора са учени и възпитавани, че е грубо да се говори за това в прав текст, поради което мнозина и досега изпитват неудобство да говорят за финансите си.

Да не забравяме, че само преди няколко поколения жените изобщо не са били в състояние да поддържат самостоятелни финанси.

Преди половин век жените в САЩ не са имали право да контролират собствените си банкови решения. Не са имали икономически права и възможности за печелене на пари до 1974 г., когато е приет Законът за равните възможности за кредитиране, който прави незаконен отказа на кредит на хора въз основа на пол, раса, религия или национален произход.

Напоследък важни културни феномени като филма за Барби, турнето на Бионсе „Ренесанс“ и на Тейлър Суифт „Ерас“ подчертаха значителната икономическа власт, която жените притежават.

Тогава защо все още се чувстват неудобно да обсъждат финансови теми, пита в анализ Fortune.

Екипът нa Wells Fargo се обединява с The Female Quotient, за да проучи как жените и мъжете подхождат към финансовите теми.

В изследването, озаглавено „Нашите тайни числа: Жените, мъжете и финансовото благосъстояние като тема табу“, участниците са запитани за техните „табуирани“ числа - възраст, тегло, заплата, кредитен рейтинг, спестявания, дългове, романтични партньори, лекарства по рецепта и разходи.

Когато се разглеждат конкретно мъжете и жените, данните показват сходства в говоренето за възрастта и романтичните партньори, но показват разочароващи разлики, когато става въпрос за финанси. Това разделение има съвсем реални и дълготрайни последици за психичното здраве и финансовия потенциал на двата пола.

Данните разкриват, че мъжете и жените имат различно ниво на комфорт, когато говорят за пари, придобити по време на кариерата им. Всъщност мъжете, работещи на начално ниво, се чувстват по-комфортно, когато говорят за финансовото си благосъстояние (66%), в сравнение дори с жените, работещи на по-високо ниво (57%).

Мъжете на всяко ниво съобщават, че се чувстват по-комфортно да обсъждат финансовото си състояние (66% на начално ниво, 67% на средно ниво и 70% на висше ниво), отколкото жените (54% на начално ниво, 55% на средно ниво и 57% на висше ниво).

Същите разлики между мъжете (57% на начално ниво, 61% на средно ниво и 67% на висше ниво) и жените (50% на начално ниво, 52% на средно ниво и 46% на висше ниво) се отнасят до обсъждането на дълговете.

Проучването установява, че мъжете са преобладаващо по-щастливи и по-уверени във финансовите си възможности, въпреки че това е еднакво важно и за двата пола.

Почти половината от всички жени казват, че не се чувстват уверени в управлението на финансите си (49%), докато само 35% от мъжете са съгласни с това. И докато 58% от жените не са доволни от финансовото си положение, само 42% от мъжете са недоволни от него.

Нещо повече, третирането на парите като тема табу има цикличен характер. Чувствате се неудобно да споменавате заплатата си или дълговете си, затова не говорите за това, което означава, че не чувате какво казват или препоръчват другите хора, а това води до пропуснати възможности, които биха могли да ви донесат повече пари и да повишат самочувствието ви.

Така че, докато другите увеличават парите си, изплащат дългове или разговарят с финансови консултанти и специалисти по планиране, те вероятно също изграждат своята финансова увереност.

И тъй като според статистиката мъжете се чувстват по-комфортно, когато говорят за пари, този цикъл засяга непропорционално много жените - ограничавайки финансовия им растеж, възможности за инвестиции и потенциал за печелене.

Вероятната причина, поради която жените са по-склонни да се чувстват по този начин, може да бъде проследена назад до детството. От ранна възраст и момчетата, и момичетата са силно възприемчиви към обществените условия.

Обществото казва на жените и момичетата да бъдат предпазливи с парите си, а на мъжете и момчетата - да бъдат умни, като по същество създава много различни представи за финансите роли в управлението им.

Проучването разкрива, че в семействата, в които има брак или партньорство, мъжете са по-склонни да поемат отговорността за вземането на финансови решения, докато жените са по-склонни да споделят отговорността със своите партньори.

Разговорът за финансите трябва да се промени, смятат авторите на проучването.

Можем да започнем, като говорим с децата си за финанси открито и положително, като се съобразяваме с начина, по който говорим, ако те са момичета. Ако не го направим, тази обусловеност може да има сериозни последици за начина, по който момичетата израстват и възприемат парите.

Също така, да не забравяме, че ако никога не вдигаш ръка, въпросите ти няма да получават отговор. Жените вярват, че да се говори за пари е грубо. Но най-добрият начин да научиш нещо е да говориш за него, допълва Fortune.

Сега е дошъл моментът да направим така, че бъдещите поколения да знаят, че „момичешките разговори“ се определят от нещата, които са най-важни за жените като чувства, надежди, мечти, кариера – и не забравяйте: пари.