Юна Като e студентка трети курс в един от най-добрите японски университети по инженерни науки.

Мечтае за кариера в областта на научните изследвания, но се опасява, че ако има деца, успехите и приносът й в областта ще са краткотрайни.

Момичето разказва, че семейството й е опитвало да я отклони от науката, технологиите, инженерството и математиката, смятайки, че жените в тези области са твърде заети с работа и трудно могат да си намерят съпруг.

"Баба ми и майка ми често ми казват, че мога да се развивам и в други професии, които не са свързани с науката, ако искам да създам семейство и да имам деца", казва тя пред Reuters.

Юна е успяла да стигне дотук, но много начинаещи инженери от нежния пол избират друг път заради социалната стигма, което създава проблеми за Япония.

Само в областта на информационните технологии до 2030 г. страната ще изпитва недостиг от 790 000 работници и това до голяма степен се дължи на крайно недостатъчното представителство на жените.

Експертите предупреждават, че резултатът е спад в иновациите, производителността и конкурентоспособността на страната, която през миналия век се превърна в третата по големина икономика в света благодарение на тези предимства.

"Този подход към жените е разточителство и загуба за нацията", категорична е Инуо Ли, китайски преподавател с докторска степен по молекулярна биология, чийто образ е използван за кукла Барби като женски модел за подражание в областта на STEM. "Ако няма равновесие между половете, технологиите ще имат значителни пропуски и недостатъци", допълва майката на три деца.

Япония има армия от бивши домакини, които искат да се завърнат на работаВ Япония има много умни, образовани жени, които биха могли да изведат страната от настоящия икономически спад. Закостенелият пазар на труда и доминиращата роля на мъжете при ръководните позиции обаче остават голямо препятствие, което блокира достъпа на жените до най-добре платените трудови позиции

Япония е на последно място сред богатите страни по показател за дял на жените в науката и технологичния сектор, като само 16% от студентките в университетите се занимават с инженерство, производство и строителство, а на всеки седем души се пада по една жена учен.

Това е така, въпреки че според ОИСР японските момичета са на второ място в света по математика и на трето по природни науки, отбелязва Reuters.

По отношение на цялостното равенство между половете, тази година Япония спадна до рекордно ниско ниво.


Графика: Reuters

Страната обаче си поставя цел да намали разликата.

За академичната година, започваща през 2024 г., около дузина университети - включително Технологичният институт в Токио, където следва Като, ще се вслушат в призива на правителството да въведат квота за студентки в областта на STEM, присъединявайки се към други, които започнаха тази година.

Това е сериозен обрат за страната, в която разследване през 2018 г. установи, че медицински колеж умишлено е понижио резултатите от входящите тестове на жените, за да имат превес в приема на мъже. Служителите на колежа смятат, че жените са по-склонни да се откажат от работа, след като имат деца и така ще пропилеят образованието си.

С цел да промени нагласите, преди няколко месеца правителството създаде видеоклип, в който разказва на преподавателите как "несъзнателните предразсъдъци" възпират момичетата да се занимават с кариера в STEM.

В един от сценариите актьор, играещ учител, прави комплимент на ученичка за това, че "е добра по математика, въпреки че е момиче", като я кара да чувства, че е ненормално да бъде жена математик. В друг случай майка обезкуражава дъщеря си да се занимава с инженерство, тъй като "в тази област преобладават мъже".

В сътрудничество с частния сектор правителственото Бюро за равенство между половете ще проведе през лятото над 100 семинара и събития в областта на STEM, насочени предимно към ученичките - например обучение от инженерите на спортни автомобили на Mazda, допълва Reuters.

Равенството между половете се отлага най-рано за 2154 Според доклад на WEF жените и мъжете ще бъдат равнопоставени след 131 години

Все повече учебни заведения и компании, сред които Mitsubishi Heavy Industries и Toyota, предлагат стипендии на студентки в областта на STEM, за да привлекат таланти.

"Недостигът на жени инженери е абсолютно неестествен, като се има предвид, че жените съставляват половината от обществото", заяви служителят по човешките ресурси на Mitsubishi Heavy Минору Таниура. "Ако съставът на инженерите не съвпада с този на населението, ще изостанем в способността си да предлагаме това, което клиентите търсят.", допълва още той.

Panasonic също вижда ползи от женската гледна точка, като заяви, че нейният старши инженер Кьоко Ида може да се свърже с жените, анкетирани за разработването на машината за хляб на компанията, чиито потребители са предимно жени.

Компаниите с Компаниите, в които поне една трета от ръководните длъжности са заети от жени, постигат значително по-добри финансови резултати

Джун-ичи Имура, заместник-директор на института, в който учи Като, заяви, че липсата на разнообразие вече дава своя ефект.

"Разнообразието е източник на иновации, а като се замислим дали през последните десетилетия сме виждали истински иновации в нашето училище или в Япония, това не изглежда добре. Гледайки напред към 2050 г., всички ние трябва да помислим какво трябва да се направи сега", категоричен е заместник-директорът.

Може би мнението му означава, че Като ще има шанс да сбъдне мечтата си за изследователска кариера и ще може да създаде семейство, въпреки интелекта и способностите, които притежава.