Когато Снуп Дог се съгласява да стане носител на Олимпийския огън в Париж, хип-хоп звездата си спомня за емоционалния момент, в който гледа как Мохамед Али запалва огъня на Игрите в Атланта през 1996 г.

Сега 52-годишният американски рапър се надява да пресъздаде част от тази магия за световната публика, която ще наблюдава Олимпийските игри само след ден, пише Euronews.

„За всички беше емоционално да гледаме как шампионът държи факела и върви устремен“, разказва Снуп Дог за покойния Али, който изненада публиката с изявата си в Атланта, макар че да страдаше от болестта на Паркинсон.

Снуп Дог ще носи факела в парижкото предградие Сен Дени, потвърди кметът на града по-рано тази седмица.

„Международен кастинг @SnoopDogg за последното пътуване на олимпийския огън. С концерт на @Slimaneoff като кулминация на този ден, на живо по @FranceTV от площада пред базиликата“, написа градоначалникът в X.

Потвърдено е още, че сред другите носители в Сен Дени този петък ще бъдат актрисата Летисия Каста, рапърът MC Solaar и легендата в леката атлетика Сергей Бубка.

Въпреки някои критики, които отнесе в интернет, Снуп заяви, че знае за какво става въпрос.

„Това ще бъде моята собствена версия. Не искам да съм прекалено емоционален, но знам, че е нещо специално“.

Рапърът е благодарен, че е представител на САЩ, както и за подкрепата от Франция да участва.

„Това казва много за Америка, що се отнася къде се намираме в този свят“, заяви той по време на разговор със спортния водещ Майк Тирико и Моли Соломон, изпълнителен продуцент и президент на олимпийската продукция на NBC.

„В същото време, говори много за Франция, доколкото тя ми позволява да направя това. Приемам го като престиж, чест и нещо, което наистина уважавам. Никога не бих мечтал за нещо подобно. Ще се държа по най-добрия начин. Ще бъда в най-добрата си спортна форма. Ще мога да дишам бавно, за да вървя бързо и да държа факела с усмивка на лице, защото осъзнавам колко престижно е това събитие.“, допълни той.

Наред със задълженията си по носене на огъня, той ще бъде кореспондент на NBC в праймтайма по време на Игрите.

„Ще ви покажа защо са ме избрали за това! Ще вложа всичките си ресурси и енергия с мир, любов и хармония. Това е смисълът на Олимпийските игри. Чувствам, че точно затова са избрали мен. Това е, което представлявам.“

Олимпийският огън е бил носен от много различни личности, сред които бившият мениджър на Арсенал Арсен Венгер; бившият носител на Световната купа Тиери Анри; бившият играч от НБА Тони Паркър; френската скиорка Перин Лафон; бившата американска футболистка Меган Рапиноу; к-поп иконата и член на групата BTS Джин; както и актрисите Хали Бери и Салма Хайек.

Самоличността на звездата, която ще бъде последният факлоносец за запалването на Олимпийския огън, остава строго пазена тайна – сред фаворитите са бившата лекоатлетка Мари-Жозе Перек и футболната легенда Зинедин Зидан.

Олимпийският огън ще бъде запален след церемонията по откриването на 26 юли, петък, на река Сена.