Крахът на крипто-екосистемата през миналата година предизвика множество скандали в различни свои подиндустрии и NFT не направи изключение, след като редица звезди от шоубизнеса станаха обект на съдебни искове заради рекламирането на такива.

CNN разказва за един от тях, свързан с Bored Apes (отегчени маймуни) или BAYC - NFT колекция, изградена върху блокчейн мрежата Ethereum. Тя включва профилни снимки, изобразени като карикатурни маймуни, които се генерират от алгоритъм.

BAYC придобиха огромна популярност, като много звезди от спортната и развлекателната индустрия ги използваха за профилни снимки в социалните мрежи и други интернет платформи. Тогава известният концептуален артист Райдър Рипс решава да ги копира и в крайна сметка продава своите версии като карикатури на карикатурите през уебсайт, в който се твърди, че всъщност оригиналните BAYC съдържат препратки към расистки мемета в 4chan.

В крайна сметка, посочва CNN, създателят на NFT колекцията Yuga Labs съди Рипс. Но не за клевета, а за нарушаване на права върху търговската им марка, което замесва в делото имената на някои от най-известните фигури на музикалната сцена.

Yuga всъщност няма регистрирани търговски марки, така че трябва да докаже в съда, че потребителите свързват компанията с логата и маймуните от колекцията Bored Apes. Като доказателство компанията посочва имената на много известни личности, които публично говорят за колекцията ѝ.

Адвокатите на Рипс контрират, че на знаменитостите е било платено, за да популяризират продукта, без това да се разкрива, и следователно Yuga попада в казус от типа "нечисти ръце" - правен принцип, който гласи, че ако Bored Apes са получили славата си по неправомерен начин, не може да има предявяване на права върху търговска марка.

Вълна от искове залива знаменитости, рекламирали NFT и криптовалути Множество звезди са посочени като ответници в колективни искове на инвеститори

В съдебните документи, подадени неотдавна от адвокатите на Рипс, се посочва: "Snoop Dogg създаде музикален клип с изображение на BAYC и използва видео с тях по време на музикалните награди на MTV. Yuga не е оповестила заплащането на изпълнителя за рекламата, нито, че той е инвеститор в Yuga".

От Yuga Labs са категорични пред CNN, че на знаменитостите, които рекламират NFT колекцията, не е било плащано, но според екипа на Рипс Гай Озери, холивудски агент, който участва в управителния съвет на Yuga и е инвестирал в компанията, е дал показания, че "смята, че на рапъра са били платени около 1 млн. долара финансова подкрепа, за да направи видеоклипа и изпълнението...".

Показанията на Озери в крайна сметка са засекретени по искане на Yuga Labs, като от компанията заявяват: “Обвиняемите Рипс и Джереми Каен са включили в съдебните си документи доказано невярна информация, основана на изопачено тълкуване на фактите. Yuga Labs се гордее с инвеститорите и партньорите, които споделят нашата визия за web3. Факт е, че Yuga никога не е плащала на никого, за да се присъедини към клуба или да го популяризира, и въпреки всички неверни твърдения, Yuga никога не е давала “маймуни” на известни личности. Когато се състоя нашият начален кръг, ние публично и с гордост обявихме нашите инвеститори - включително Snoop Dogg”.

Джон Яснок, адвокат на ищци в отделен колективен иск срещу Yuga, следи отблизо делото на Рипс и коментира пред CNN: "Неотдавнашните документи, подадени по делото, предоставят уникална представа за мрежата от взаимосвързани финансови интереси между развлекателната индустрия и хищническия рисков криптокапитал".

Яснок изтъква, че сумата, посочена като хонорар на Snoop Dogg, е много по-голяма от парите, платени на други знаменитости, които са хванати, че правят реклама на различни криптоактиви, без да разкрият, че са в бизнес взаимоотношения с техните създатели.

На Ким Кардашиян, например, бяха платени 250 000 долара за промотиране на EthereumMax. През октомври миналата година Комисията по ценните книжа и фондовите борси я глоби с 1,26 млн. долара за това, че не го е разкрила. Твърди се, че на Линдзи Лоън са били платени 10 000 долара, за да публикува туитове за токените Tronix. През март SEC я обвини в незаконно рекламиране без оповестяване и ѝ нареди да плати повече от 40 000 долара. На бившия играч от НБА Пол Пиърс пък са били платени 244 000 долара за популяризиране на EthereumMax, в следствие на което през февруари той се съгласи да плати 1,4 млн. долара за това, че не го е оповестил.

Неразкриване на информация

В прессъобщението за глобата на Пиърс председателят на SEC Гари Генслър е категоричен: "Този случай е още едно напомняне за известните личности: Законът изисква да разкриете пред обществеността от кого и колко ви се плаща за насърчаване на инвестициите в ценни книжа и не можете да лъжете инвеститорите, когато рекламирате дадена ценна книга."

Криптопазар 2023 – жив мъртвец или част от еволюцията на финансите?2022 г. се оказа брутален сблъсък с реалността за една индустрия, която стартира годините с много очаквания

Няма данни Snoop Dogg, чието истинско име е Калвин Бродус, да е обект на разследване или да е изправен пред федерално обвинение в злоупотреба. Попитани за това от Комисията по ценните книжа и фондовите борси дават обичайния си отговор - че няма да коментира конкретни случаи.


Американската администрация слага рязка граница между рекламирането на дрехи или обувки и това на криптоактиви.

Според Комисията по ценните книжа и фондовите борси криптовалутата е ценна книга - инвестиционен продукт, който изисква по-голяма прозрачност от страна на подкрепящите я, особено когато са обществени личности. SEC все още няма официално решение дали NFT са ценни книжа, но екипът на Рипс твърди, че са, и вече има поне един федерален съд, който е съгласен с това, че NFT могат да бъдат ценни книжа, в зависимост от начина, по който се търгуват, посочва още CNN.

Потенциални проблеми и много обвързаности

В изпълнение, съчетаващо живо участие и видео, по време на наградите на MTV Snoop Dog и Eminem се превъплъщават в “отегчени маймуни”, докато рапират за пушене на трева и богатство. Snoop не казва, че му е било платено, въпреки че името на Yuga се появява в крайните надписи на излъчването на наградите.

Според Чарлз Уайтхед, професор по бизнес право в Cornell Law School, когато се разглежда въпросът дали рапърът може да има регулаторни проблеми, трябва да се имат предвид няколко въпроса. "Ако той получава пари, за да популяризира NFT, тогава първото нещо, което трябва да е ясно е дали NFT е ценна книга? Ако отговорът е "да" - а позицията на Комисията по ценни книжа и фондови борси (SEC) в повечето от тези случаи е такава, тогава въпросът е дали той по някакъв начин обслужва инвестицията си."

Илон Мъск и Снуп Дог оскъпиха Dogecoin до ново рекордно нивоКриптовалутата Dogecoin, която има за свой талисман куче от породата Шиба ину, за кратко днес поскъпна до нова рекордна стойност

Ако обаче му е платено, за да каже, че е инвестирал в Bored Apes, “това изглежда, че преминава границата както на федерално, така и на щатско ниво”. В такъв случай той трябва да разкрие, че това е платено спонсорство и сумата, която му е платена.


Множеството съдебни дела дават представа за припокриващите се интереси на замесените лица, посочва в заключение CNN. Когато през декември 2021 г. Snoop получава свое изображение от колекцията Bored Apes, той го публикува в Twitter и благодари на MoonPay - компания за криптоплащания, която твърди, че нейната "консиерж услуга" позволява на богатите хора да купуват NFT, без да създават криптопортфейли.

През март 2022 г. рапърът инвестира в Yuga Labs, а месец след това и в MoonPay. В съдебните документи, подадени от адвокатите на Рипс, се казва, че Snoop също така е инвестирал в Yuga като "непряк инвеститор чрез инвестиционния фонд Sound Ventures", който се управлява от Гай Осери, холивудския агент в борда на Yuga.

Sound Ventures пък е инвестирал в Yuga и MoonPay. MoonPay също инвестира в Yuga. Един от криптопортфейлите на MoonPay дори е похарчил 15 млн. долара за Bored Apes.