Повече от 200 готвачи ще бъдат натоварени със задачата да приготвят над 13 милиона ястия по време на старта на Олимпийските и Параолимпийските игри в Париж.

Ето защо не е изненада, че в олимпийското село ще се намира и най-големият ресторант в света, пише BBC.

Изхранването на 15 000 спортисти от 208 страни е огромно предизвикателство. Всекидневно ще се приготвят по 40 000 ястия както в ресторанта на олимпийското село, така и на 14-те места за провеждане на състезания в града.

По време на двата 15-дневни етапа на Олимпийските и Параолимпийските игри ще бъдат сервирани над 13 млн. ястия – количество, равно на храната за десет световни първенства по футбол.

Студийният комплекс The Cité du Cinéma в Сен Дени, в покрайнините на Париж, ще бъде център на това кулинарно постижение.

Спортистите ще имат достъп до шест основни зони, посветени на френската, азиатската, афро-карибската и световната кухня, с 500 рецепти, отговарящи на различни вкусове.

Менютата са изготвени в сътрудничество с бившата френска мореплавателка и бронзова медалистка Елен Дефранс (сега диетолог), която е съсредоточила опита си да помогне за осигуряването на "цялостно приятно, питателно предложение, което би задоволило всеки тип посетител". Тя обръща специално внимание на качеството на съставките, но също така на вкусовете и естетическата привлекателност на рецептите.

Строга харта за качество ще регулира целия процес. Тя е разработена в продължение на четири години с цел да се намали наполовина въглеродният отпечатък на храната, произведена по време на Игрите, в сравнение с Лондон 2012.

В резултат на това една четвърт от всички съставки ще се доставят в радиус от 250 км от Париж, а 20% ще бъдат сертифицирани като биологични. Всички продукти като месо, мляко и яйца ще бъдат от Франция, а една трета от храната ще е на растителна основа.

В Олимпийското село са инсталирани 200 доспенсъра за вода, сокове и газирани напитки, като ще се предлагат само чаши и съдове за многократна употреба.

"Ангажиментите ни за социален и екологичен напредък гарантират, че ще помогнем на Париж да се справи с важното предизвикателство да осигури най-устойчивите игри", убедена е Натали Белон-Шабо, изпълнителен директор на Sodexo Live!, официален партньор на Олимпийското село.

В допълнение към разнообразието от международни менюта, Sodexo Live! привлече суперзвездните готвачи Амандин Шайно, Александър Мазиа и Акраме Беналал, всеки от които е разработил авторско ястие, съчетаващо най-доброто от френските традиции и местните съставки с оглед на хранителните нужди на най-добрите атлети в света.

"Вярвам, че френската гастрономия има важен здравен аспект", казва Дефранс, като отбелязва, че във Франция любовта към добрата храна може да се открие навсякъде - от "селската пекарна до изискания ресторант".

"Целият кулинарен подход на френските готвачи ще бъде вплетен с малки щрихи. И спортистите ще могат да се възползват от всичко това."

За да изпълнят обещанието, готвачите ще имат на разположение и помощта на Шарл Гийой, изпълнителен главен готвач на олимпийското и параолимпийското село - "chef des chefs" - за времето на Игрите. "Ще бъдем малко като атлети", казва Гийоли. "Това е нещо като мой начин да участвам в Олимпийските игри."

Ето кои са звездните готвачи в най-големия ресторант в света.

Шеф Чарлз Гийоли

В продължение на месеци шеф Чарлз Гийоли и екипът му усилено разработват ястия, които ще задоволят и заситят спортистите.

"Един джудист, тежащ над 100 кг, няма да се храни по един и същ начин с гимнастик, тежащ 45 кг", казва той, като отбелязва, че при изготвянето на рецептите са взели предвид и други фактори, като културните норми.

За Гийоли инициативите за устойчивост не са били ограничаващи, а вдъхновяващи. "Да работиш с пресни, френски, сезонни, местни, етикетирани, сертифицирани продукти... за един готвач това е най-доброто", казва той.

Неговото авторско ястие се възползва изцяло от местната зелена леща от Ивелин, недалеч от Париж. В последно време тя се радва на голямо внимание, тъй като е богата на висококачествени протеини. "Това, което обичам в лещата, е, че тя никога не е излизала от мода", казва той.

В умелите ръце на Гийоли бобовите растения се съчетават с кремообразен скир – исландско култивирано сирене, подобно на кисело мляко, богато не само на протеини, но и на полезни за червата пробиотици. Подправя се с лайм и пресен кориандър и се гарнира с хрупкава царевична питка (френска печена вафла), за да се получи ястие, което обещава да бъде колкото вкусно, толкова и питателно.

Шеф Амандин Шайно

Известна след участието си като жури в сезон 2013/2014 на MasterChef Франция, шеф Амандин Шайно работи с някои от най-добрите кулинари - от Ален Дюкас до Ерик Фрешон, преди да отвори ресторанта си Pouliche в Париж през 2019 г.

Начинът на мислене в Pouliche, доминиран от ценностите "топлина, щастие и готвене с масло", ще бъде съобразен с нуждите на атлетите.

За свое характерно ястие избира печено френско птиче месо, не само защото, това е "пар екселанс месо", но и заради неговата "успокояваща" познатост, която го прави вероятно да се хареса на голяма част от спортистите от цял свят.

Шеф Александър Мация

Александър Мация вече е запознат с предизвикателствата в храненето на спортисти: преди да спечели три звезди Мишлен в ресторанта в Марсилия, той е професионален баскетболист.

"Ако имам възможност да гледам баскетболните финали, ще е с удоволствие. Но аз съм тук преди всичко заради спортистите.", казва той.

Неговото характерно ястие е изградено на база на същата концепция, насочена към растенията и морските дарове, коятоотстоява в ресторанта си.

Нахутът, основен продукт на южнофренската кухня, ще бъде разбит на гладка консистенция и поднесен с цвекло, грах и опушен бульон от морски дарове. Ястието съчетава съставките и елегантността, с която шефът е станал известен, както и с голяма доза творчество.

"Френското кулинарно ноу-хау е свързано и с гостоприемство. Когато посрещаме спортистите, това означава да бъдем в тяхна услуга.", допълва той.

Шеф Акраме Беналал

Шеф Акраме Беналал, който е роден във Франция, но израства в Алжир, отдавна е запленен от международните вкусове и подходи - от стекхауса в Манила до вдъхновения от Пътя на коприната Ширван, на крачки от Айфеловата кула.

И когато става въпрос за Олимпийските игри, този отличен със звезда на Мишлен готвач съчетава международния си вкус с палитра от съставки и техники, с които разполага.

"Това, което казвам за френската кухня, е, че тя е най-разнообразна в света по отношение на техниките", смята той. "В едно френско ястие може да откриете италиански или японски техники. И това е интересно, защото всичко е толкова просто и лесно."

Един от предишните любими проекти на Беналал е Atelier Vivanda, посветен на месото, който му позволява да се съсредоточи върху изискано говеждо, съчетавайки го с най-добрите френски рецепти с картофи.

Но това лято той ще се откаже както от пържолата, така и от пърженото, което е забранено в Олимпийското село.

Беналал предпочита по-устойчив растителен протеин при създаването на своята авторска рецепта. Киноата, добита от района на Орлеан, на по-малко от 150 км от Париж, ще бъде превърната в ястие в стил ризото, обогатено с пармезан и ферментирало кисело мляко за още повече протеини.

"За мнозина това е първо посещение във Франция. Искаме да им покажем на какво сме способни.", допълва готвачът.