Последната неделя счупи рекорда за най-горещ ден, откакто се води статистика. Но новият рекорд издържа по-малко от 24 часа, след като понеделникът веднага го подобри.

Топлинните рекорди никога досега не са падали с такава скорост и това може да има тежки последици за хората навсякъде, особено в Европа, която е най-бързо затоплящият се континент на Земята.

Службата на ЕС за климата „Коперник“ изчисли, че средната глобална температура в понеделник е била 17,16 градуса по Целзий. Във вторник светът е бил на крачка от нов рекорд, след като термометърът е показал 17,15 градуса по Целзий.

Всички тези стойности надминаха с 0,01 градуса по Целзий, поставен на 6 юли миналата година, а всички те заедно заличават предишния рекорд от 16,8°C, който сам по себе си е само на няколко години – от 2016 г.

„Топлината е убиец“

„Непрекъснатият водопад от рекорди и почти рекорди за най-горещи дни в историята е обезпокоителен по три основни причини. Първата е, че горещината е убиец. Втората е, че последиците за здравето от горещите вълни стават много по-сериозни, когато събитията следват едно след друго. Третата причина е, че рекордите за най-горещи дни тази година са изненада“, казва климатологът от Станфордския университет Крис Фийлд.

По думите му високите температури обикновено се появяват през годините на Ел Ниньо - естествено затопляне на екваториалния Тихи океан, което предизвиква екстремни метеорологични явления по целия свят - но последният Ел Ниньо приключи през април. Затова и Фийлд акцентира, че тези високи температури „подчертават сериозността на климатичната криза“.

„Това е вероятно най-краткотрайният рекорд в историята“, коментира в сряда директорът на „Коперник“ Карло Буонтемпо, след като агенцията му изчисли, че понеделник е надминал резултата от неделя, и прогнозира, че и този резултат бързо ще падне. „Намираме се в неизследвана територия.“

Предишният рекорд беше подобрен 59 пъти за 13 месеца

Преди 3 юли 2023 г. най-горещият ден, измерен от Коперник, беше 16,8 градуса по Целзий от 13 август 2016 г. През последните 13 месеца този рекорд е бил подобрен 59 пъти, според „Коперник“.

„Човечеството сега функционира в свят, който вече е много по-топъл, отколкото е бил преди“, казва Буонтемпо.

„За съжаление хората ще умират, а тези смъртни случаи са предотвратими“, казва и Кристи Еби, професор по обществено здраве и климат във Вашингтонския университет. „Ненапразно горещината се нарича „тихият убиец“. Хората често не знаят, че имат проблеми с нея, докато не стане твърде късно“.

Най-много смъртни случаи от горещини от повече от 80 години насам

„При предишни горещини, включително през 2021 г. в северозападната част на Тихия океан, смъртните случаи от жега са започнали да се трупат едва на втория ден“, казва Еби. „В някакъв момент натрупаната вътрешна топлина става твърде голяма, тогава клетките и органите ви започват да се загряват“.

Миналата година в Съединените щати са регистрирани най-много смъртни случаи от горещини от повече от 80 години насам, според анализ на Центъра за контрол и превенция на заболяванията. В смъртните актове на повече от 2300 души се споменава прекомерната топлина.

По-рано тази година Индия стана свидетел на продължителни горещини, които доведоха до смъртта на най-малко 100 души. А здравните експерти твърдят, че смъртните случаи от горещини в Индия и евентуално в други страни вероятно са занижени.

„Големият двигател“ на сегашните горещини са емисиите на парникови газове от изгарянето на въглища, нефт и природен газ“, казва Буонтемпо. „Тези газове спомагат за задържането на топлината, като променят енергийния баланс между топлината, идваща от слънцето, и тази, която изтича от Земята, което означава, че планетата задържа повече топлинна енергия, отколкото преди“.

Други фактори са затоплянето на Тихия океан от Ел Ниньо; слънцето, което достига своя пиков цикъл на активност; експлозия на подводен вулкан; и въздух с по-малко частици, отразяващи топлината, поради регулациите за замърсяване с корабни горива, казват експертите.

„През последните 13 месеца бяха отбелязани и други топлинни рекорди. Световният океан чупеше рекорди 15 поредни месеца и тази топлина на водата, заедно с необичайно затоплената Антарктида, спомагат за повишаване на температурите до рекордно ниво“, акцентира Буонтемпо.

„Не бих се изненадал в петък и събота също да станем свидетели на нови рекорди за най-топъл ден“, казва в заключение климатологът Андрю Уивър от Университета „Виктория“ в Канада.