Речникът на Кеймбридж разшири състава си с около 3200 нови думи и изрази само за тази година, а много от тях произлизат от виртуалното пространство и жаргона в социалните мрежи.

Един от примерите е терминът „ick“, популяризиран от британското риалити шоу за запознанства „Love Island“, в което група перфектно изглеждащи участници са събрани в луксозна вила за лятото.

Според речника на Кеймбридж „ick“ е „внезапно усещане, че не харесвате някого или нещо, или че не сте привлечени от някого заради нещо, което той прави“.

Напоследък това се превърна в основна дума в културата на запознанства, като хората споделят своите необичайни „icks“ – например, ако някой изпусне монета и рязко започне да я търси или когато оставя малки оранжеви петна от сос за спагети около устата си, пише Euronews.

Ето още няколко примера за думи/фрази в речника на Кеймбридж за 2024 г:

„Chef's kiss“ - нещо, което смятате за перфектно или отлично.

„Boop“ - лек удар или докосване по носа или главата на човек или животно, с което показвате, че го харесвате, или като шега.

„IFYYK” - писмено съкращение на if you know you know (ако знаеш, че знаеш): използва се в социалните мрежи, за да покаже, че с читателя има споделена шега или споделено знание, което другите хора може да не разберат.

„Porch piracy“ - действие, при което се крадат пратки, доставени пред къщите на хора.

„Speedrun“ - завършване на компютърна игра или на част от компютърна игра възможно най-бързо, особено като се възползвате от евентуални бъгове.

„Side quest“ - част от компютърна игра, която има собствена цел и история, но не е част от основната игра.

„Face journey“ - поредица от изражения, показващи различни емоции като реакция на нещо

„This baby“ - устройство, превозно средство или продукт, особено такова, което одобрявате или намирате за впечатляващо по някакъв начин.

„Go over to the dark side“ - да започнеш да се държиш по начин, който е лош или вреден.

„Copypasta“ - текст, който се споделя многократно в интернет, особено блок от текст, който често се копира и поставя.