Силата на словото е ключова част от формалната комуникация в корпоративния свят и в редица случаи е основен фактор за задвижване на мащабни събития и процеси.

Да говориш достатъчно ясно и интересно пред важна аудитория обаче е умение, което не всеки притежава.

В много случаи, особено когато държим да бъдем чути от останалите, говорим прекалено дълго, като използваме излишни фрази за „пълнеж“, създаващи обратен ефект.

Кристина Хелена е един от най-известните професионални експерти по публична реч. Пред CNBC тя съветва да избягвате 11 думи и фрази, които със сигурност ще накарат другите да се съмняват във вас и да подхождат критично към това, което казвате.

"Хм"

Това е най-разпространената дума-патерица. Тя подсказва, че сте неподготвени, липсва ви увереност или не знаете какво да кажете по-нататък.

"В интерес на истината"

Хората използват фрази като "съвсем честно", "няма да те излъжа" или "истината е, че", за да предадат искреност, въпреки че това може да придаде обратния смисъл на това, което казвате. Аудиторията вече е наясно, че намерението ви е да кажете истината. Повтарянето му само ще ги накара да се питат защо се опитвате да ги уверите в своята честност.

"Мисля, че"

Тази фраза ви кара да звучите неуверено и несигурно в това, което казвате - това не е факт, а мисъл. Ако знаете, че представяте добре проучен аргумент, водете с увереност и убеденост.

Глобалният технологичен сектор съкращава служители, българският търсиТендецията за търсене на квалифицирани кадри в сектора ще се запази, смята Наталия Футекова, член на УС на БАИТ с ресор „Образование“

"В известен смисъл"

"Някак си" е почти невъзможно да се измери. То оставя слушателя ви в неизвестност, защото отслабва въздействието на посланието ви. Друга фраза, която има същия ефект, е "някак си".

"Просто"

Ако се страхувате да бъдете смели, използването на слаби думи като "просто" минимизира посланието ви, като прави изказването ви маловажно.

"Като че ли"

Всички сме чували: "Като че ли си мислех, че можем да започнем сесията с тази презентация." По този начин обаче звучите неподготвени или неуверени.

С чип в черепа - как мозъчно-компютърните интерфейси променят хората Проучвания показват, че иновативната технология, разработвана от Neuralink на Мъск, може да доведе до странни ефекти

"Не съм експерт, но"

Когато използвате тази фраза, вие директно подкопавате собствените си знания. В опита си да звучите хладнокръвно и уверено, всъщност правите точно обратното.

"По мое мнение"

Разбира се, че искате да признаете различията в мненията и да уважавате другите възгледи. Но прекаляването може да ви накара да звучите неуверено или да се колебаете дали изобщо да заемете твърда позиция.

Работа в неделя е новият тренд в световните компании. И всички го харесватВ ерата на масовите съкращения и тоталната миграция на офисите в домовете на служители, работата през уикенда става все по-нормално явление за компаниите.

"Ще се опитам"

Напълно ангажирани ли сте, ако кажете, че ще опитате? Може би. Но тази фраза ви кара да звучите само ангажирани от части или че ви липсва увереност да изпълните поставената задача.

"Съжалявам, но"

Когато прекалявате с извинителните фрази, може да изглеждате слаби или прекалено покорни, нерешителни да отстоявате възгледите си. И ако ще поднасяте извинения, направете го с убеденост. Не го квалифицирайте с неискрени запълващи думи като "но".

"Има ли смисъл?"

Много хора го използват, когато обясняват нещо пред аудиторията си, но не са сигурни, че се справят добре. По-добрата фраза би била: "Надявам се, че е имало смисъл." Дайте на хората поне 15 до 30 секунди, за да усвоят информацията, след което ги попитайте дали нещо не им е достатъчно ясно.

Кристина Хелена е експерт и треньор по публично говорене и говорител на TEDx. С над 10-годишен опит тя е работила с ръководители и лидери на големи компании като Google, Apple, Facebook и LinkedIn. Съветът ѝ към тях винаги е: По-малкото е повече.