Мистериозният графити художник Банкси не спира да предизвиква оживление сред жителите и гостите на Лондон с новата си серия творби на зоо тематика.

В понеделник той разкри първата творба в близост до моста Кю в югозападен Лондон, изобразяваща козел, несигурно "кацнал" върху перваз на сграда.

На следващия ден Банкси публикува на страницата си в Instagram ново изображение, този път в Челси - два слона, които се гледат един друг от затъмнени прозорци, а хоботите им почти се докосват.

Днес дойде графит номер 3 - три люлеещи се маймуни на мост в Брик Лейн, Източен Лондон.

Изглежда, че се очертава някаква закономерност, пише Euronews:

  • Понеделник - един козел
  • Вторник - два слона
  • Сряда - три маймуни
  • Четвъртък? Кой знае... Но подозираме, че ще са четири!

Какъв е смисълът на зоо серията на Банкси остава въпрос без отговор, а спекулациите не спират.

В светлината на неотдавнашните и продължаващи крайнодесни бунтове в Обединеното кралство една от популярните теории предполага, че Банкси критикува дивото и хаотично поведение, което избухва в момента, правейки паралел между действията на хората и дивите животни в зоопарка.

"Несигурното положение на козата на ръба отразява крехкото състояние на британското общество, което се колебае на ръба на хаоса поради неотдавнашните безредици", предлага един потребител в Instagram.

Друг пък пише по повод на произведението на Банкси със слон: "Минавайки покрай и пренебрегвайки "слона в стаята"... Перфектно представяне на Обединеното кралство в момента."

Една също толкова популярна теория предполага, че това може да е коментар за изменението на климата и за това как урбанизацията прогонва животните от градовете.