Мистериозният графити художник Банкси изненада жителите на Лондон с нова творба, близо до моста Кю.

В характерния за художника стил, рисунката представлява образ на козел, застанл несигурно на перваза, под който падат камъни.

Както и при предишни творби, художникът потвърди, че произведението му принадлежи, чрез страницата си в Instagram, без да намеква за по-дълбокото му значение.

Според BBC, произведението е включвало и камера за видеонаблюдение, която е била насочена към силуета на животното, но след това e преместена на първоначалното си позиция.

Като се има предвид склонността на артиста към политически послания, последното му произведение бързо предизвика неизбежни дебати относно значението му.

Възможно ли е това да е коментар за опасното положение на природата в условията на климатични промени?

Някои предположиха, че изобразяването на коза на ръба на пропастта представлява човешката раса, която в момента е "на ръба на изчезването". Други тълкуваха включването на камерата за видеонаблюдение като доказателство за това, че дори в най-отдалечените места няма неприкосновеност на личния живот.

В същото време един човек се пита дали творбата изобщо има някакво значение и дали Банкси просто е "помислил, че една коза ще изглежда готино там горе".

Новото произведение на уличното изкуство идва след като художникът от Бристол си навлече гнева за пърформанса си на Гластънбъри през юни, когато имитация на лодка за мигранти сърфираше в тълпата по време на изпълненията на инди пънк групата Idles (също от Бристол) и рапъра Little Simz, припомня Euronews.

Тогавашният министър на вътрешните работи Джеймс Клевърли определи артистичната акция като "гнусна".

В отговор на коментарите артистът заяви, че намира за "гнусна и неприемлива" "истинската лодка", която е задържана от италианските власти, след като е спасила 17 деца в морето.

За последен път Банкси рисува в Лондон във Финсбъри парк, когато напръска със зелена боя стена зад отрязано дърво и с човешки силует, който държи пръскачка до него.