Серията с животни на мистериозния графити артист Банкси приключи с горила, която вдига решетките на Лондонската зоологическа градина, за да освободи морски лъв и няколко птици, докато в мрака отвътре се виждат плахите погледи и на други обитатели.

Това е деветото произведение от поредицата на родения в Бристол художник, който през последните дни разкриваше по едно ново произведение на животинска тематика.

Според екипа на Банкси, това е последната творба от серията, съобщава BBC.

Предишните творби от серията включват носорог, монтиран на сребрист Nissan Micra, двойка пеликани над табела на магазин за риба в Уолтъмстоу, Източен Лондон, както и силует на виещ вълк върху сателитна чиния на гараж в Пекъм, Лондон. Той обаче беше премахнат от неидентифицирани мъже в рамките на няколко часа като се появи.

Въпреки широките спекулации относно смисъла на проекта, Банкси съобщи, че намерението му е да повдигне духа на обществото в период, когато заглавията на новините са мрачни, както и да подчертае човешката способност за творческа игра, а не за разрушение и негативизъм, допълва Euronews.

Серията животни в Лондон се появи, след като неуловимият художник си навлече гнева за пърформанса на Гластънбъри през юни, когато имитация на лодка с мигранти, създадена от него, сърфираше в тълпата по време на изпълненията на инди пънк групата Idles (също от Бристол) и рапъра Little Simz.

Тогавашният министър на вътрешните работи Джеймс Клевърли определи артистичната акция като "гнусна".

В отговор на коментарите на Клевърли артистът заяви, че намира за "гнусна и неприемлива" "истинската лодка", която е задържана от италианските власти, след като е спасила 17 деца в морето.