Най-големият държавен инвестиционен фонд в света - Norges Bank Investment Management обяви печалба за първото полугодие в размер на 1,48 трилиона крони (138 млрд. долара).

Огромната сума се дължи основно на високата възвръщаемост на инвестициите в технологични акции.

Т.нар. глобален правителствен пенсионен фонд заяви, че в края на юни е имал стойност от 17,75 трилиона крони.

Общата възвръщаемост за шестмесечието е 8,6%, което е с 0,04 процентни пункта по-малко от възвръщаемостта на референтния индекс, пише CNBC.

Николай Танген, главен изпълнителен директор на Norges Bank Investment Management, заяви, че инвестициите в акции са дали "много висока" възвръщаемост през първата половина на годината.

"Резултатът се дължи главно на технологичните акции, поради повишеното търсене на нови решения в областта на изкуствения интелект", отбеляза той.

Фондът отчете отрицателна възвръщаемост от 17,7% на своя некотиран портфейл за инфраструктура за възобновяема енергия през първите шест месеца на годината. Той заяви, че по-високите капиталови разходи са се отразили неблагоприятно върху стойността на инвестициите в периода от януари до юни.

В перспективa, не се очаква фондовите пазари да се повишат по начина, по който това се е случвало през предходните години, смята Танген. Според него обаче, голямата несигурност и "напълно различната геополитическа ситуация" означават, че сега има повече рискове за световните акции.

Един от най-големите инвеститори в света, Норвежкият държавен инвестиционен фонд е създаден през 90-те години, за да инвестира излишните приходи от петролния и газовия сектор на страната. Към днешна дата фондът е вложил средства в над 8700 компании в над 70 държави.