Полицейските власти в Дания обявиха, че ще използват технологията за лицево разпознаване за справяне с насилието, свързано с банди, в страната. Съобщението беше направено след среща между националния полицейски комисар на страната Торкилд Фогде и министъра на правосъдието Петер Хумелгард.

„Става въпрос за технологии, за цифрови инструменти, за тъмната мрежа. За технологиите, които са на наше разположение. Има цял каталог от технологични инструменти, които да използваме“, коментира Фогде, цитиран от Euronews.

За да се осъществи това обаче, е необходимо да се промени законът.

Датският министър на правосъдието осъди организираните престъпни групи, които наемат шведски тийнейджъри да извършват смъртоносни нападения в страната, като заяви, че това „отразява напълно болна, покварена култура на насилие“. По официални данни от април насам е имало 25 случая, в които млади шведи са били наети от датчани да извършват престъпления в Дания.

„Това е ужасяващо във всяко едно отношение и ме кара да се ядосвам. Наистина, наистина съм ядосан“, акцентира Хумелгард, добавяйки, че ще „окаже натиск върху Швеция, за да поеме и тя отговорност за тези неща“.

Бандитско насилие в Швеция

Миналата година шведската полиция отбеляза увеличение на броя на тийнейджърите под 18 години, които са били вербувани да извършват нападения, тъй като те не са подложени на същия полицейски контрол като възрастните и често са защитени от наказателно преследване.

Една от основните престъпни банди в Дания е лоялна към шведската Familia, която беше забранена през 2021 г.

„Техните членове вероятно са тези, които най-често биват спирани и претърсвани от полицията“, коментира социологът Айдън Соей пред датската телевизия DR миналата седмица, след като двама шведски тийнейджъри - на 17 и 16 години - бяха задържани в предварителния арест за стрелби съответно в Колдинг, Западна Дания, и в Копенхаген. „За съжаление за бандите е удобно да използват шведските деца като пушечно месо“.

В коментар на ареста на тийнейджърите датският министър-председател Мете Фредериксен го описа като „зловещ пример, че цинични престъпници наемат шведски младежи да извършват престъпления в Дания“.

„Ние няма да приемем това“, категорична е тя.

Миналата година шведските власти изчислиха, че 62 000 души в Швеция са свързани с престъпни банди. Те често набират членове в квартали на имигранти в неравностойно социално положение, като повечето случаи на насилие се случват в трите най-големи града на страната - Стокхолм, Гьотеборг и Малмьо.

Швеция от години се бори с насилието между бандите, докато в Дания този феномен се наблюдава значително по-рядко. По официални данни в края на миналата година датските власти са знаели за връзки на около 1257 души с организираната престъпност.