Google тества технология за лицево разпознаване за сигурност на офиси, за да предотврати достъпа на неоторизирани лица до кампусите".

Това се казва в документ за описание на програмата, видян от CNBC.

Първоначалният тест се провежда в един от кампусите на компанията майка Alphabet в Къркланд, Вашингтон, предградие на Сиатъл.

Камерите за вътрешна сигурност събират данни за лицето и ги сравняват със снимки, съхранени от изображенията на баджовете на служителите, които включват разширения състав на персонала, за да помогнат да се определи дали на територията има неоторизирани лица.

Екипът на Google за услуги за сигурност и устойчивост (GSRS) ще използва данните, за да помогне за идентифицирането на хора, "които могат да представляват риск за сигурността на продуктите на Google", се казва в документа. "Съществуват протоколи за идентифициране, докладване и потенциално отстраняване на неоторизирани лица, за да се поддържа безопасността и сигурността на нашите хора и пространства", пише още в документа.

На тестовия обект в Къркланд лицата, които влизат в сградата, няма да могат да се откажат от проверката. Въпреки това в документа се посочва, че данните са "предназначени единствено за незабавна употреба и не се съхраняват", както и че служителите могат да се откажат от съхраняването на изображенията на личните им карти, като попълнят формуляр.

От Google заявиха пред CNBC, че макар снимките на идентификационните баджове да са били част от теста, няма да бъдат използвани занапред.

"В продължение на много години нашият екип по сигурността тества и внедрява нови системи и защити, за да осигурим възможно най-голяма безопасност на нашите хора и пространства", заяави говорител на Google.

В миналото си технологичният гигант има инциденти с насилие. През 2018 г. жена откри огън в офиса на YouTube в Сан Бруно, Калифорния, като рани трима души. Твърди се, че стрелецът се е насочил към YouTube, защото е "мразил" компанията, че е блокирала нейни видеоклипове.

Тестът в Къркланд идва в чувствителен момент за Google, тъй като е в центъра на бума на изкуствения интелект и бързо го добавя в портфолиото си от продукти и услуги. Технологията за лицево разпознаване е противоречива поради опасенията за неприкосновеността на личния живот, свързани с наблюдението, допълва CNBC.

През 2021 г. Google предложи промени в сигурността, включително огради около части от централата си в Маунтин Вю, Калифорния, особено след като плановете за строителство включваха обществени и търговски площи.

Неотдавна ръководителите на компанията посочиха причини, свързани със сигурността, за прекратяване на достъпа до служителите след поредица от уволнения и протести. В началото на 2023 г. компанията обяви планове да съкрати около 12 000 работни места, или 6% от работната сила, в отговор на спада на пазара на онлайн реклами и по-широкото икономическо забавяне.

Неотдавна Google съкрати още служители, като премести някои инженерни длъжности в Индия и Мексико.

При един от най-известните инциденти през април Google уволни над 50 служители след серия от протести срещу условията на труд в компанията и срещу проекта Nimbus - договор за облачни услуги и изкуствен интелект с израелското правителство и армията. Служителите организираха протест в офисите в Ню Йорк и в офисите в Сънивейл.

Крис Раков, вицепрезидент по глобалната сигурност на Google, заяви на среща на всички служители миналия месец, че "използването на всички записи от нашите видеокамери" е помогнало да се идентифицират служителите, които според компанията са нарушавали спокойствието по време на протестите и са карали колегите си да се чувстват застрашени и несигурни, според аудиозапис от срещата, получен от CNBC.

Технологията за лицево разпознаване стана ключова тема за законодателите през 2020 г. след натиск от защитници на гражданските права и национални протести, предизвикани от убийството на Джордж Флойд.

Технологични гиганти като Amazon, Microsoft и IBM наложиха ограничения върху продажбата на своите технологии на полицията. На следващата година Amazon беше разпитана от американски сенатори относно използването на наблюдение на служителите, след като разположи камери, оборудвани с изкуствен интелект, в микробусите за доставка.

През април складови работници заведоха дело срещу Amazon, твърдейки, че компанията незаконно събира биометрични данни, които включват сканиране на лица.

В края на миналата година Федералната търговска комисия предложи да се забрани на Rite Aid да използва софтуер за лицево разпознаване в аптеките си за пет години, за да се уредят твърденията, че неправилно е използвала технологията за идентифициране на крадци.

Сигурността е скъпоструващо начинание за Google не само в университетските кампуси, но и по целия път до най-високите етажи на компанията. През 2023 г. личната охрана на главния изпълнителен директор Сундар Пичай е струвала на компанията 6,8 млн. долара, в сравнение с 5,9 млн. долара година по-рано, сочат регулаторни документи, цитирани от CNBC.