Да работиш в сферата на "Големите технологии" допреди няколко години беше сбъдната мечта за повечето участници на пазара на труда.

С днешна дата обаче, масовите уволнения в индустрията тотално развенчаха мита за IT компаниите, а със скоростния напредък на изкуствения интелект, все повече служители си задават въпроса какво ще могат да работят в бъдеще, пише в материал по темата BBC.

Майкъл започва работа в голяма технологична компания през пролетта на 2021 г., влизайки в конкурентна битка с най-добрите софтуерни инженери в света.

"Те изпълняват изключително сложни проекти: когато се присъединиш към тях, се предполага, че ставаш част от най-добрите. Чувстваш, че работиш на място, което повишава стойността ти като личност", казва мъжът.

Скъпи AI специалисти, заплатата от $900 000 може би наистина е тукВъзнагражденията за експерти в областта на изкуствения интелект се покачват, докато все повече компании от все повече сектори развиват своите AI звена

Първоначално всичко върви гладко.

Майкъл получава възможност да работи по задачи с голямо въздействие, като изпробва силите си срещу старши разработчици на софтуер. Има и привилегии.

"Това беше типичната голяма технологична компания, която предлагаше огромни придобивки, с чудесен баланс между работата и личния живот", казва той. "В сравнение с предишните ми работодатели, беше много лесно: имаше безплатна храна, уелнес занимания и здравна застраховка. А екипът беше невероятен", допълва Майкъл.

Първият сигнал, че нещо започва да се променя, идва през март 2022 г.

На фона на икономическия спад, услугата за безплатно пране на дрехите на служителите е премахната.

Скоро следват още съкращения – времето на вечеря на работещите късна смяна се променя, като влиза в противоречие с последния безплатен автобус, планиран да тръгне от кампуса в Ню Йорк. На практика служителите трябва да избират между безплатната храна и безплатното пътуване до дома.

Оплакванията започват да валят.

Първи финансови отчети на технологичния сектор след рекордните уволненияИнвеститорите са в очакване да видят ще има ли резултат от невижданите досега съкращения в индустрията

Месеци по-късно съкращенията на привилегии са последвани от съкращения на работните места.

Майкъл става един от 11 000-те служители, освободени през ноември същата година, на фона на по-широкото забавяне на технологичния сектор и съкращенията в цялата индустрия.

Следващият му ход е да напусне изцяло големите технологии. Сега той работи в "Големите финанси", във водеща инвестиционна банка.

Това е позиция, която предлага интересни проекти, казва Майкъл, като допълва, че сега има сравнително по-голяма сигурност на работното си място.

"Ако ме бяхте попитали преди, щях да кажа, че ще работя за друга IT компания. Но има и друг свят извън Big Tech".

Поколението Z губи апетит за работа в технологични гигантиВодещите технологични лидери доскоро бяха сред най-атрактивните работодатели

Доскоро длъжностите в сферата на технологиите - особено сред големите играчи като Meta, Alphabet и Amazon, се смятаха за едни от най-желаните, предлагащи на кандидатите шестцифрени заплати, богати придобивки и перспективата да бъдат в челните редици на иновациите.

Но от лятото на 2022 г. секторът е изпълнен със съкращения, уволнения и несигурност. Мениджърите на управленско ниво все повече се противопоставят на работата от дистанция и превръщат завръщането в офиса в дисциплинарен проблем.

Възстановяването се усеща като нещо далечно. По данни на браншовия тракер Layoffs.fyi само през януари 2024 г. са били съкратени 23 670 работници в 85 технологични компании, сред които Microsoft, Amazon, eBay и Google.

А това означава, че някои започват да търсят работа извън сектора, в който някога са се състезавали да бъдат наети.

Колко плащат за най-търсените професии най-богатите страни в ЕвропаНай-високата средна годишна заплата е за мениджърите по продажби в Дания (171 781 евро), а най-ниската е скромните 15 503 евро за инженерите в Хърватия

Преди съкращенията технологичните компании бяха известни с културата на работното място, осигуряваща на служителите безплатни придобивки и първокласни удобства в най-модерните офиси.

Но гурме готвачите и пространствата за медитация бяха въведени не само за да задържат работниците възможно най-дълго, а като средство за привличане на таланти.

Скот Доброски, експерт по кариерни тенденции в Indeed, Сан Франциско, казва, че кандидатите – особено в областта на технологиите, се интересуват от историята на работодателя и корпоративната култура.

Съзряването означава свиване: Урокът, който научиха технологичните гигантиСлед години на привидно неограничен растеж най-големите интернет компании в света твърдо навлизат в нова ера

Това се променя в голяма степен след пандемията.

Тъй като през пролетта на 2022 г. икономиката се задъхва, нарастващата инфлация и лихвените проценти ограничават растежа на компаниите. Първоначално това доведе до замразяване на наемането на служители, а след това и до съкращения в цялата индустрия в края на 2022 г., които продължават и в момента.

"Covid-19 е събитие, което се случва веднъж на поколение и промени траекториите на компаниите, надценявайки търсенето и изпращайки ги в масови наемания", казва Доброски. "След като през 2021 г. излязоха твърде силни на пазара, технологичните компании трябваше внезапно да оттеглят наемането на персонал", допълва експертът.

Ето защо технологичният сектор става много по-малко желан за търсещите участници на пазара на труда.

Според класацията "Най-добри работни места за 2024 г." на платформата Indeed, измерени по заплащане, гъвкавост и растеж, само три от първите 25 позиции са технологични, в сравнение с 11 от списъка през 2023 г.

10 компании, за които можете да работите отвсякъде и плащат добреОбластите на счетоводството, технологиите или графичния дизайн най-често предлагат тази възможност

"Макар че технологичните професии продължават да се радват на високи заплати и да предлагат над средното ниво на гъвкавост на работното място, те са спаднали значително по отношение на растежа", казва Доброски.

"Търсещите работа обикновено искат да се присъединят към компании, които процъфтяват и в които чувстват, че могат да се развиват. Но когато се обявяват съкращения, това не само намалява възможностите за придвижване на пазара на труда, а вреди на репутацията на работодателите и е сигнал за несигурност", категоричен е той.

Не само търсещите са отблъснати от технологичните длъжности. Настоящите служители в бранша също се чувстват разочаровани.

На какво се дължат огромните съкращения в технологичния сектор? През миналата година повече от 260 000 служители загубиха работата си в индустрията

Алесандра работи в блокчейн компания в Лондон. Казва, че е избрала технологиите, когато за първи път е влязла в корпоративната централа на работодателя си като стажант.

"Бях възхитена от офиса – създаде ми усещането, че технологиите са мястото, на което трябва да бъда. Най-много ме впечатлиха бързият и иновативен характер: сякаш можех да бъда част от нещо ново", разказва тя.

Подобно на много други в сектора, компанията на Алесандра е засегната от забавянето на технологичния растеж. Към февруари 2023 г. едно от нейните продуктови предложения в областта на блокчейн е затворено.

Оттогава съкращенията продължават, а екипът вече е съкратен пет пъти. Служителите също така са задължени да присъстват в офиса три дни седмично – или в противен случай да си понесат последствията.

Краят на лоялността: Може ли връзката компания-служител да бъде спасенаРазочарованието, което служителите трупат, е това, което учените наричат нарушение на психологическия договор

Разочарованието на Алесандра обаче се разпростира отвъд нейната компания.

"Изглежда, че е въпрос на късмет в коя сфера на технологиите попадаш. В момента изкуственият интелект е в подем, така че всички останали сякаш изостават. Не говоря само за моята компания: самият пазар не знае какво трябва да направи, за да успее, или накъде се е запътил. Вече не чувствам вдъхновение, нито онова "жужене", когато за първи път влязох в офиса", допълва тя.

Според Доброски, ентусиазмът в технологичния сектор ще се върне едва след като икономиката се възстанови напълно, съкращенията приключат и компаниите започнат масово да наемат служители.

Дотогава само някои длъжности ще останат желани.

"Историята е показала, че когато има ръст на работните места, това е сигнал, че има възможности за търсещите работа. Засега има области в индустрията, които все още са много привлекателни за технологичните таланти, като например екипите за изкуствен интелект както сред водещите IT компании, така и сред стартъпите", допълва експертът.

Още уволнения и нови възможности: Технологичният пазар на труда през 2024Изкуственият интелект и специализирани умения се превръщат в основни оръжия за професионалистите

Въпреки че е напуснал индустрията, Майкъл казва, че в бъдеще би работил за компанията от сектора на големите технологии. "Славните дни ще се върнат. Талантите в областта на технологиите винаги ще бъдат в недостиг", оптимист е той.

Но засега много от работещите в сферата започват да се оглеждат другаде.

"Повечето от моите колеги се чувстват по същия начин: работим за нещо, което няма да стигне доникъде", смята Алесандра.

"След като видяхме толкова много близки колеги, които внезапно бяха съкратени или напуснаха, загубихме вяра в това, което се опитваме да постигнем. Повечето от нас планират стратегиите си за излизане от компанията - а някои дори и от индустрията", допълва тя.