Руските производители на свинско месо се стремят да завладеят 10% от китайския пазар за внос на свинско месо през следващите години. По този начин те се опитват да се възползват от търговското напрежение между Европейския съюз и Китай, най-големия потребител на свинско месо в света.

Русия не е изнасяла подобни продукти за Китай до февруари, когато Пекин разреши достъпа на трима руски производители до вносния си пазар, който е на стойност 3,5 млрд. долара. Той е доминиран от производители от ЕС с дял от 51%.

Търговията допринася за нарастващите икономически връзки между Русия и Китай в условията на засилващи се санкции срещу двете страни от страна на Запада. Наскоро ЕС определи временни мита в размер до 37,6% върху електрическите автомобили, внасяни от Китай, за да противодейства на това, което според него са несправедливи субсидии. В отговор Китай посочи датски, холандски и испански компании за производство на свинско месо като мишени на антидъмпингова проверка.

„За нас това търговско напрежение представлява шанс да покажем нашата конкурентоспособност на китайския пазар“, коментира пред Reuters Юрий Ковальов, ръководител на руския Национален съюз на свиневъдите, като добавя, че производителите не се стремят да се възползват умишлено от напрежението.

По думите му целта на Русия е да доставя 10% от вноса на свинско месо в Китай в рамките на три до четири години. Тя обаче ще се сблъска със силна конкуренция от страна на други големи износители, като например Бразилия, плюс нарастващото китайско производство. Едновременно с това търсенето на свинско месо в Китай намалява, въпреки че страната все още консумира около половината от световното проиводство, или 53-54 млн. тона годишно.

Премиум цени

Производството на свинско месо в Русия се очаква да достигне 5,2 млн. тона през 2024 г. спрямо 4,9 млн. тона през 2023 г. и постсъветското дъно от 1,5 млн. тона през 1999 г., казва Ковальов. Рекордът на Съветския съюз е 3,5 млн. тона през 1989 г. Сегашните количества поставят Русия на четвърто място по големина след Китай, ЕС и САЩ - наравно с Бразилия.

Вносът на свинско месо и карантия в Китай е намалял с 27,3% на годишна база до 1,11 млн. тона през първата половина на 2024 г., сочат митническите данни на страната.

Ковальов изчислява, че около 50 000-60 000 тона руско свинско месо се насочват към Китай тази година, което е около 3% от общия внос на Китай, както прогнозира Министерството на земеделието на САЩ. Голяма част от китайския внос от ЕС е по-скоро карантия, като уши и крака, отколкото мускулно месо. Вътрешното търсене на карантия в Русия е слабо, както и в ЕС. Ковальов посочва, че в момента руският износ на свинско месо е 60% месо и 40% карантия - подобно на състава на китайския внос.

Руските частни производители, на които е разрешено да продават свинско месо на Китай - Miratorg, Velikoluksky Pig Breeding Complex и Rusagro - са сред петте най-големи производители в Русия.

„Предпазливо смятаме, че тази година ще изнесем 10 000 тона за Китай“, посочва заместник-изпълнителният директор на Rusagro Александър Тарасов. „Цените са с премия от 30-40% спрямо тези на вътрешния пазар.“

Помощ срещу санкциите

Руската индустрия за производство на свинско месо се срива след разпадането на Съветския съюз през 1991 г. Но през 2005 г. отрасълът отново започва да се развива, подпомогнат от държавната подкрепа и протекционистичните мерки. Ковальов изчислява, че от 2005 г. насам в сектора са инвестирани около 25 млрд. долара.

През 2008 г. месопреработвателите в страната претърпяват сериозен неуспех заради епидемията от африканска чума по свинете, която нанася големи загуби и на практика затваря китайския пазар за Русия за 15 години. Производството на свинско месо обаче бързо се възстановява и получава сериозен тласък от забраната за внос на свинско месо от ЕС в Русия през 2014 г.

Министърът на земеделието Оксана Лют прогнозира, че износът на руско свинско месо за всички държави ще нарасне до 310 000 тона през 2024 г., включително живи прасета. Руските производители вече са заели 50% дял от вноса на свинско месо във Виетнам и изнасят на около 20 други пазара.

„Като новодошли, ние разполагаме с един от най-модерните сектори за производство на свинско месо в света“, казва Ковальов.

Miratorg съобщава, че е извършила първите доставки от логистичния си център в руския Белгородски регион до пристанище Нанша в Южен Китай както с железопътен, така и с морски транспорт. Компанията разкрива, че общият ѝ износ е скочил със 70% през миналата година и че планира да увеличи производството си с 5%, за да отговори на ръста на търсенето.

„Русия определено разполага с природни ресурси, фуражна база и сладководни запаси, за да увеличи многократно производството на месо“, обяснява Марина Демидова, ръководител на износа на Miratorg.

Плановете за разширяване могат да бъдат възпрепятствани от забавянето на плащанията между Русия и Китай, тъй като китайските банки, под натиска на западните регулаторни органи за прилагане на санкциите срещу Русия, са станали по-предпазливи при обработката на плащанията.

Банкови източници посочват пред Reuters, че износът на храни може да бъде една от областите, в които двете страни да експериментират със схеми за бартерна търговия.