Базираният в Сан Франциско стартъп Story обяви в сряда, че е набрал 80 млн. долара финансиране за създаването на блокчейн, предназначен да попречи на създателите на изкуствен интелект като OpenAI да отнемат интелектуална собственост без разрешение.

Story е набрала средствата в кръг от Серия Б, воден от Andreessen Horowitz, който е оценил двегодишната компания на 2,25 млрд. долара, съобщава CNBC. Компанията за рисков капитал, фокусирана върху крипто - Polychain - и Brevan Howard, инвестиционният фонд на британския милиардер Алън Хауърд, също са инвестирали в иновативния стартъп.

Изграждане на „IP Леголенд”

Блокчейнът е разпределена база данни, която поддържа непроменими записи на дейностите. Това е технологията, която е в основата на криптовалути като Bitcoin и Ethereum.

Story действа като блокчейн мрежа, която позволява на създателите да доказват, че са създали дадено съдържание и са собственици на интелектуална собственост, като съхраняват своето IP в платформата. Технологията на компанията работи за защита на авторските права на физически и юридически лица, вграждайки свързаните с нея условия, като лицензионни такси и споразумения за споделяне, в интелигентни договори - цифрови договори, съхранявани в блокчейн, които се изпълняват автоматично, след като бъде отговорено на определен набор от условия.

“По този начин интелектуалната собственост на притежателите на авторски права става програмируема, тъй като тя определя правилата за това как може да се използва тяхното съдържание и цената, която трябва да се плати за възпроизвеждане или ремиксиране на техните произведения“, обяснява пред CNBC Сай Лий, съосновател и главен изпълнителен директор на Story.

По думите на Лий ползата от това е, че на практика се премахват посредниците, които обикновено участват в споровете за кражба на авторски права в медийния пейзаж.

„Сега от интелектуална собственост тя се превръща в интелектуална собственост “Лего“, казва Лий. „Вече не е необходимо да минавате през адвокати. Не е необходимо да минавате през агенти. Не е необходимо да водите тези много дълги преговори за развитие на бизнеса. Просто вграждате условията си за лицензиране и споделяне на авторските права в малки договори.“

Story печели пари, като начислява такса за всяко действие, което се извършва в нейната мрежа.

Един от примерите за компания, използваща Story, е Ablo - инструмент за изкуствен интелект, който позволява на потребителите да изработват свои собствени модни артикули по поръчка на базата на дизайни от известни марки. Марките получават компенсации за използването на интелектуалната собственост чрез различни споразумения за лицензиране и споделяне на приходите.

Борба с кражбата на авторски права от AI

Сега Story се опитва да се справи с един актуален проблем с помощта на своята технология - кражбата на медийно съдържание, защитено с авторски права, от мощни генеративни AI модели като ChatGPT на OpenAI. Тези модели, захранващи много чатботове с изкуствен интелект, които все по-често се използват като алтернатива на търсенето в Google, се нуждаят от огромни количества данни за обучение, за да могат техните системи да създават усъвършенствани и информативни отговори на потребителските запитвания. Но въпросните данни често идват от източници, при които има ограничения за авторските права.

Миналата година New York Times например заведе дело срещи Microsoft и OpenAI заради злоупотреба с интелектуалната собственост. В иска вестникът включи няколко примера за случаи, в които GPT-4 е създал променени версии на материали, първоначално публикувани в него.

Големи технологични компании като Microsoft, която е инвестирала 13 милиарда долара в OpenAI и според съобщенията има 49% дял, „по същество крадат вашата интелектуална собственост за целите на обучението и всъщност прибират всички печалби“, казва Лий.

По думите му обучението на такива модели на изкуствен интелект изисква добра интелектуална собственост и компаниите за изкуствен интелект могат да загубят в дългосрочен план, ако не компенсират адекватно издателите и създателите на съдържание, от които се снабдяват с тези огромни масиви.

„За да има устойчив растеж на изкуствения интелект, са необходими големи обекти на интелектуална собственост. Без големи данни, създадени от хора, моделите на AI няма да могат да се обучават и подобряват“, казва Лий.