Кейт Уинслет е фантастична в ролята на фотографката Лий Милър, жената, която се изкъпа във ваната на Хитлер. Джордж Клуни и Брад Пит се мразят, но им се налага да работят заедно. Астронавти разказват как са се върнали от Луната с повреден космически кораб. А Деми Мур е готова на всичко, за да остане завинаги млада. Това е списъкът на BBC с филми за гледане през септември.

Apollo 13: Survival

Лунната мисия на НАСА Apollo 13 е провал. За щастие обаче тя не се превръща в трагедия. Това е невероятната история на трима астронавти, които излитат към Луната. След сериозна повреда в кораба им обаче се налага да се върнат на Земята.

Драмата продължава няколко дни, а на астронавтите им се налага да управляват кораба на моменти без спомагателни системи като има опасност и да останат без кислород. Именно от тази мисия е знаменитата фраза „Хюстън, имаме проблем“. Всъщност в оригинал тя е: „Хюстън, имахме проблем“. Но години по-късно е заснет игралният филм с Том Ханкс в главната роля, в който изречението е леко променено.

Сега “Apollo 13: Survival” разказва историята от документална гледна точка. Режисьорът Питър Мидълтън е използвал архивни кадри, както и интервюта със самите астронавти, техните семейства, както и други участници в космическата мисия. Премиерата в Netflix е на 5 септември.

Speak No Evil

Макензи Дейвис и Скут Макнайри са в ролите на американско семейство, пътуващо из Европа. Те случайно се запознават с двойка от Великобритания (Джеймс Макавой и Аслинг Франчоси), които ги канят във вилата си. Гостуването обаче се полека се превръща в кошмар, а те са като че ли прекалено възпитани да се опълчат на докмакините си, докато не става твърде късно.

Сегашната версия е римейк на датски филм от 2022 г. За него Harper’s Bazaar пише, че може да доведе зрителя до лудост.

Международната премиера е на 13 септември.

The Goldman Case

Пиер Голдман е френски комунист, интелектуалец с леви виждания, живял бурен живот, застрелян едва 35-годишен. За краткото време на този свят той успява да запише името си в историята.

Голдман е от онези хора с леви убеждения, които смятат, че обществата трябва да се променят чрез революции. Прекарва няколко години в Южна Америка, членувайки в партизански групи. Привърженик е на Фидел Кастро.

Не се свени да извършва обири. В родната си Франция той е осъден за няколко такива престъпления, но и за убийства, които твърди, че не е извършил. Филмът разказва за съдебното дело срещу него, наблюдавано от хора по целия свят. Голдман успява да превърне процеса в трибуна за самия себе си, говорейки срещу расизма, антисемитизма и корупцията във Франция през 70-те години на миналия век.

Премиерата е на 20 септември.

The Wild Robot

Роз е робот, който попада на необитаем остров след корабокрушение. И й се налага да се научи как да живее сред диви животни. Макар и машина, тя демонстрира емоции, но й липсва опит. Обградена от неопитомен свят, тя се научава да го разбира, а заедно с нея – и зрителят.

Режисьор е Крис Сандърс. Роз е озвучена от Лупита Нионго. Гласовете на животните пък са на Педро Паскал, Катрин О‘Хара, Марк Хамил и Бил Наи.

Премиерата е на 27 септември в САЩ и на 18 октомври в Европа.

His Three Daughters

Тази комедийна драма на режисьора Азазел Джейкъб има 100% рейтинг Rotten Tomatoes, т.е. всички отзиви са положителни. Той е поверил трите роли на актриси, известни със своя талант – Елизабет Олсън, Кари Куун и Наташа Лион.

Те ще се съберат, принудени от семейна трагедия – баща им е на смъртно легло и трябва да се грижат за него. Така на иначе отчуждените сестри им се налага да прекарват много време заедно, което вади на показ всичките им различия и повишава напрежението в общуването им преди да намерят начин да изгладят противоречията си.

Сайтът Mashable определя този филм като „хаотичен катарзис, който не бива да бъде пропускан“.

Премиерата в Netflix e на 20 септември.

The Substance

Това е смятано най-добрата роля на Деми Мур от десетилетия. Историята е колкото за абсурдите на Холивуд, толкова и за неизкоренимата човешка мечта за вечна младост.

След като застаряващата Елизабет Спаркъл (Мур), някогашна актриса от А-листата на Холивуд, губи работата си като водеща, за да назначат по-млада жена на нейно място, решава да вземе крайни мерки. Тя плаща за мистериозна субстанция, която трябва да произведен неин клонинг, но по-млад с 20 години.

Съвсем скоро обаче ситуацията излиза извън контрол, а историята се превръща в ужас. Според една рецензия този филм е „отвратителен, но изключително забавен“.

Премиерата е на 20 септември.

Lee

Елизабет „Лий“ Милър е красива и талантлива фотографка, която избира трудния път на военен кореспондент по време на Втората световна война. Тя е модел за една от най-известните снимки от времето, когато Германия вече е победена. Милър е фотографирана във ваната на Адолф Хитлер в апартамента му в Берлин.

Преди това обаче е снимала бомбардировките над Лондон, ужасите на концентрационните лагери и десанта на съюзническите сили във Франция, с който се отваря втори фронт срещу Вермахта.

В ролята на Милър е Кейт Уинслет. Филмът е базиран на книга, написана от сина на фотографката.

Премиерата е на 13 септември във Великобритания и на 27 септември в САЩ.

Wolfs

Те работят едно и също нещо, обличат се по еднакъв начин и много си приличат. Но всъщност не могат да се понасят. А сега им се налага и да си помагат.

Джордж Клуни и Брад Пит, снимали в миналото „Бандата на Оушън“, отново са заедно в този комедиен трилър. И двамата са опасни мъже, които имат особен занаят – заличават следите от престъпления преди властите да разберат какво се е случило. Една такава поръчка ги събира на място, където е извършено убийство.

Режисьор е Джон Уатс, който направи поредицата за Спайдърмен с участието на Том Холанд. За него Клуни казва, че е изключително талантлив. А самия филм заявява пред Deadline:

„Прекарахме си страхотно. И филмът е страхотен“.

Премиерата е на 20 септември по AppleTV+.

Beetlejuice Beetlejuice

Майкъл Кийтън влезе в ролята на Beetlejuice преди 36 години. Оттогава образът на екзориста, който уж гони духовете на мъртвите, но сам има навика да не си тръгва, се превърна във феномен. Той се появи във видеоигри, мюзикъли, анимации, сериали. А Кийтън и режисьорът Тим Бъртън като че ли все отлагаха продължението.

„Мислехме, че си трябва да го направим както трябва. Иначе няма смисъл. Така че много се колебаех, а вероятно и той (Бъртън)“, казва Кийтън пред People Magazine.

Е, очевидно са се решили. Освен Кийтън във филма са още Уинона Райдър, Моника Белучи и Джена Ортега.

Премиерата е на 6 септември.

Megalopolis

Това е един от най-дълго чаканите, но и най-противоречивите филми. Легендарният режисьор Франсис Форд Копола започва да планира създаването му още преди 40 години. В крайна сметка финансира проекта със собствени средства – 120 млн. долара.

За лентата се говори месеци преди излизането й на екран. Основният въпрос е може ли 85-годишният Копола да създаде още един велик филм. Според някои критици – не. Други не са чак толкова крайни и харесват Megalopolis. Междувременно се изговори много и за снимачния процес, и за отношението на Копола към актьорите и останалите от екипа. Така че на филма определено не му липсва реклама.

В ролите са Адам Драйвър, Шая Лебоф, Обри Плаза и Дъстин Хофман. Премиерата е на 27 септември.

The Front Room

Робърт Егърс е уважавано име в хорър жанра. Режисирал е филми като The Witch и The Lighthouse. Понякога работи и с братята си Макс и Сам, които създатели на The Front Room.

Това е история за двойка от чернокожа жена и бял мъж, който канят неговата майка да живее с тях. В замяна очакват, че може би ще получат пари в наследство. Майката обаче се оказва расист и фанатик. Но това не е всичко. Скоро двамата разбират, че възрастната жена може да е далеч по-опасна.

Премиерата в САЩ е на 6 септември, в Европа – 25 октомври.