Вчера беше пуснат нов трейлър на предстоящия филм на Франсис Форд Копола Megalopolis, отличаващ се с доста смел маркетингов подход.

Още преди да започнат снимките за самофинансирания епос на култовия режисьор на стойност 120 млн. долара, в трейлъра се появиха цитати от рецензии на известни кинокритици, които са разгромявали предишните филми на Копола сред които „Кръстникът“ и „Апокалипсис сега“.

Стратегията очевидно е била да се покаже как тези филми са приети негативно при излизането си, но сега се смятат за класика, и на Megalopolis явно е отредена същата съдба.

„Геният често е неразбран“, се казва в придружаващия трейлър.

Смел ход, особено след като най-новата продукция на Копола, чиято премиера се състоя в Кан, беше посрещната крайно негативно от критиката. „Катастрофална глупост“, „тромава бъркотия“, един от най-амбициозните, но повърхностни и ужасни филми, които ще видите през годината, са част от нападателните оценки в рецензиите.

Голямата изненада обаче дойде, след като стана ясно, че цитатите на критиците в трейлъра, са напълно измислени.

Да, наистина.

Реакцията не закъсня – от Lionsgate оттеглиха видеото и признаха, че са се „объркали“.

„Lionsgate незабавно оттегля трейлъра на Megalopolis. Поднасяме искрените си извинения на засегнатите критици, както и на Франсис Форд Копола и American Zoetrope за тази непростима грешка в нашия процес на проверка. Сбъркахме. Съжаляваме.“, заявиха от студиото.

„Геният често е неразбран“? Това обаче наистина е вярно.

И макар че филмовите критици често – и несправедливо, биват отхвърляни като претенциозни или недосегаеми за публиката, няма оправдание за подобно поведение, което прилича на дребнав катарзис, маскиран като „Вижте как критиците грешат за най-великите филми – моля, елате да видите нашия“.

Освен това, всички критици са филмови фенове и няма нищо по-удовлетворяващо да защитаваш даден продукт. Megalopolis се нуждае от критици на своя страна, когато излезе на голям екран, а фалшифицирането на цитати не е начинът да се постигне това. Всъщност е точно обратното.

Още по-неприятното е, че предвид огромното количество негативни критики около филма, създателите на тейлъра просто си вкарват чист автогол. Щеше да е значително по-интересно и по-етично, ако се цитират лошите отзиви и последва: „Гледайте най-спорния филм за 2024 г.“

Само идея, като се има предвид, че маркетинговият екип явно се нуждае от всякаква професионална помощ.

Megalopolis тръгва по кината на 27 септември 2024 г.