Загубата на Ален Делон, който почина миналата седмица на 88-годишна възраст, потопи в тъга милиони негови почитатели по цял свят.

За иконата на френското кино се каза и изписа океан от информация, но сред най-изненадващите факти от живота му може би се оказа този, че има забележителен опит в сферата на мебелния дизайн.

През 70-те години на миналия век той създава колекция за френската дизайнерска къща Maison Jansen.

Оказва се обаче, че актьорът не е единственият със скрита страст зад кулисите на бляскавата си кариера. Има редица знаменитости на върха на творческите професии, които отдават голяма част от свободното си време на странно занимание, пише Euronews и представя най-интересните.

Джони Деп и музиката

Музиката винаги е била релаксиращо занимание за някои от най-големите имена на големия екран, които искат да изследват целия си творчески потенциал извън снимачната площадка.

Но за Джони Деп музиката е нещо повече. Той е страстен китарист, който си е сътрудничил с някои от легендите на рокендрола.

Свирил е с британските поп икони Oasis, рок кралете Aerosmith и дори е създавал романтична музика с бившата си любима – френската певица и актриса Ванеса Паради.

През 2000 г. Деп се включва в четвъртия ѝ албум Bliss. Той е съавтор на две песни, свири на китара в едно парче, рисува част от обложката на албума и режисира два видеоклипа от него.

Година след като двойката се разделя през 2013 г., Паради издава албума Love Songs с участието на Джони Деп и дъщеря им.

Брад Пит има усет за архитектура

Когато Брад Пит не повишава сърдечния ритъм на зрителките си от големия екран, се отдава на любовта към архитектурата.

Секссимволът е толкова отдаден на необичайната си страст, че в началото на 2000 г. спира за кратко актьорската си кариера, за да изучава компютърно проектиране в офисите на Франк Гери, суперзвездния канадско-американски архитект, създал емблематичния музей Гугенхайм в Билбао.

„Наистина се интересувам от архитектура и дизайн. Дайте ми нещо и аз ще го проектирам. Малко съм луд по този въпрос“, признава ва Пит пред Vanity Fair през 2004 г.

„Има няколко личности, които дълбоко уважавам, и един от тях е Франк Гери. Той ми каза: „Ако знаеш къде ще отидеш, не си струва да го правиш“. Това се превърна в нещо като мантра за мен. Това е животът на художника“, добавя той.

През 2004 г. актьорът от „Междузвездни войни“ Хейдън Кристенсен също разкри, че обмисля да се откаже от актьорството заради архитектурата. Талантът му в тази сфера обаче явно не е бил достатъчно силен, така че той продължава да снима филми и днес.

Шарън Стоун и Силвестър Сталоун творят на платното

Рисуването е още едно творческо занимание, което избират актьорите, изследващи своите алтернативни творчески страсти.

Шарън Стоун продава творбите си за десетки хиляди долари. Повлияна от художници като Василий Кандински, Жоан Миро и Клод Моне, тя дори направи международна изложба в САЩ и Европа.

Силвестър Сталоун е опитен художник, който е излагал творбите си по цял свят.

Признава, че преди да пробие в киното, е продавал картините си, за да се изхранва. Тези дни отдавна са отминали. Сега работите му, предимно абстрактни творби, се продават на шестцифрени суми.

Сталоун посочва Жан-Мишел Баскиа, Франсис Бейкън и Казимир Малевич като свои ключови влияния, както и Анди Уорхол, за когото позира в поредица от фотографски портрети през 80-те години.

Звездата от „Властелинът на пръстените“ Виго Мортенсен се отнася много сериозно към изкуството.

Освен че е художник, фотограф, музикант и поет, през 2002 г. той е един от основателите на Perceval Press – издателство, чиято цел е да дава възможност за изява на творци, чиито произведения иначе не биха могли да бъдат публикувани.

Мерил Стрийп плете

Носителката на „Оскар“ Мерил Стрийп обича да плете, като предпочита вековния занаят пред бляскави партита и събития, присъщи на холивудската А класа.

Актрисата признава, че плете през цялото си свободно време на снимачната площадка и дори е споделяла тази страст с колежката си Ейми Адамс по време на снимките на филма Doubt от 2008 г. Адамс се обръща към хобито си, за да се успокоява между сцените.

Номинираният за „Оскар“ Райън Гослинг също е почитател на плетенето, като е усвоил занаята на снимачната площадка на Lars and the Real Girl от 2007 г.

В интервю за GQ Австралия актьорът разказва: „Ако трябваше да проектирам перфектния си ден, това щеше да бъде време за плетене. Накрая получаваш нещо от него. Получаваш хубав подарък за някой, например шал.“

Известен холивудски шегаджия, някои се питат дали Гослинг е бил напълно сериозен, когато е признал това.