2023 г. беше година на реактивния дизайн.

Архитектурата продължи да се справя с последиците от пандемията.

Голям брой офиси се превърнаха в жилища.

Технологични компании предпочетоха да използват стари сгради, вместо да строят нови.

Дори ресторанти за бързо хранене бяха преработени, за да се справят с новата реалност на онлайн поръчките.

Но през 2023 г. архитектите направиха и проактивни стъпки в проектирането, за да начертаят нов курс за застроената среда.

Когато става въпрос за по-широки тенденции, има няколко проекта, които чертаят развитието на архитектурата през 2024 г. и след това, пишe от Fast Company.

Отвъд границите на дизайна: Тънкият хотел, голямата патица, кривата къщаТези сгради са доказателство, че няма твърде нестандартна идея, когато става въпрос за конструкции

Без повече тъмни коридори

Базираната в Ню Йорк архитектурна компания SO-IL създаде два проекта, които премахват една от най-скучните реалности на повечето жилищни сгради.

Вместо входната врата на всеки апартамент да бъде проектирана по протежение на коридор в тъмния център на сградата, тези проекти са изтласкали точките за достъп и пътищата за движение към външната страна.

Този безспорно прост ход позволява на тези сгради (едната вече е открита в края на 2022 г., а другата ще бъде завършена в началото на 2024 г.) да предоставят на обитателите широки входни веранди и достъп до свеж въздух.

Това ново мислене придава на апартамента вид и усещане, които повече приличат на самостоятелен дом. Може и да няма двор, но гледката от входната врата винаги е по-добра от мрачния коридор.

Dolce&Gabbana стъпва на имотния пазар с луксозен небостъргач в МаямиДебютът на модната къща в недвижимите имоти разширява влиянието й от мястото, където пазарувате, до мястото, където спите

Когато изоставена бензиностанция стане галерия

Подобно на хиляди бензиностанции по света, старата бензиностанция край Сиатъл е изчерпала предназначението си.

Електрическите превозни средства все още не са се наложили масово, но в епоха, която върви в тази посока, много традиционни бензиностанции стават излишни.

Сътрудничеството между архитектурната и дизайнерска компания GO'C и художествения колектив SuttonBeresCuller превръща една от тях в изобретателно ново обществено пространство и галерия.

Използвайки парцела около бензиностанцията, те създават Mini Mart Park, превръщайки самата сграда в галерия и пространство за събития.

Дизайнерите са работили интензивно в продължение на години, за да използват проекта за възстановяване на мястото от десетилетното му замърсяване.

Подобна на комин тръба, стърчаща от покрива, отвежда пречистения въздух и изпаренията от подземна екстракционна система.

Операта в Сидни на 50: Как можеше да изглежда една от най-известните сградиУспешното предложение на датския архитект Jørn Utzon е само едно от 233-те в международен конкурс за дизайн на сградата

Сграда в сградата

В продължение на повече от век сградата на захарната фабрика "Домино" стои като индустриална забележителност на брега на Бруклин.

През последните десетилетия тя се превръща в любима реликва на стария Ню Йорк. Но също така се превръща и във въпросителна. Какво да се прави с тази масивна и остаряваща, но исторически важна сграда?

Изобретателен редизайн дава отговор на този въпрос.

В рамките на тухлената сграда е построена изцяло нова, увенчана с грандиозен стъклен купол.

Сградата в сградата създава модел за историческа адаптация и опазване, като същевременно добавя нова атракция към силуета на Ню Йорк - точно там, където е от 1880 г.

Някой кара колело… в сграда

Трудно е да не харесаш сграда, която можеш да прекосиш с велосипед.

Тази щура идея е превърната в реалност в Бентънвил, Арканзас, където фасадата на шестетажна сграда със смесено предназначение за търговия, офиси и събития е обвита в спирала от външни рампи, които позволяват на човек, ако реши, да се качи с велосипед до всеки етаж.

Проектирана в сътрудничество между Rojkind Arquitectos и Callaghan Horiuchi с Marlon Blackwell Architects, сградата изглежда на перфектна позиция в този ъгъл на северозападен Арканзас, където планинското колоездене е нещо много важно.

Като гръден кош

С една от най-неочакваните форми, появили се през последните години, новият Център за наука, образование и иновации "Ричард Гилдър" на Американския природонаучен музей отвежда архитектурата на уникално органично място.

Функционирайки като атриум, свързващо звено и крило на многофункционалния комплекс на Нюйоркския музей, проектът на Studio Gang напомня на гръден кош или вътрешността на пещера.

Голяма част от центъра е изградена с помощта на торкрет - подобна на мазилка версия на бетона, която се нанася като папие-маше.

Ефектът на ребрената клетка е осезаем в атриума, но се вижда и от улицата, където сградата се откроява като магнетичен фар за науката.

Дървената кула, която издържа всичко

Тази сграда не е точно сграда, а по-скоро изпитателен полигон за модерно строителство.

10-етажната конструкция, изработена предимно от дърво, премина серия от тежки земетресения през последните години. Поставена върху изследователско поле за трусове, което може да възпроизвежда сеизмични събития, тя беше разтърсена, за да се провери нейната структурна цялост.

Сградата премина тестовете с отлични резултати.

Тя е част от проекта TallWood на Natural Hazards Engineering Research Infrastructure - осемгодишно изследователско усилие на множество институции, насочено към разработване на строителни методи, които позволяват изграждането на сгради от масивна дървесина с по-ниски въглеродни емисии, които са устойчиви на сеизмична активност.

Тази тестова сграда, проектирана специално за преодоляване на тези граници, може да отвори вратата за повече и по-високи сгради, построени от дърво.