Компанията на Сам Алтман OpenAI е в процес на преговори за набиране на финансиране, което би осигуроло на стартъпа за изкуствен интелект оценка от над 100 млрд. долара, съобщава CNBC.

Според запознат източник, пожелал анонимност, тъй като подробностите са поверителни, Thrive Capital ще инвестира 1 млрд. долара.

По-рано тази година OpenAI беше оценена на 80 млрд. долара – забележителен скок от 29 млрд. миналата година.

Съобщава се, че годишните приходи на компанията са надхвърлили 2 млрд. долара тази година. Растежът стартира в края на 2022 г., след като на пазара беше пуснат чатботът ChatGPT и продължи с продукти за бизнеса и разширяваше дейността си в областта на генерираните от изкуствен интелект снимки и видеоклипове.

Новината за набиране на ново финансиране съобщи първо The Wall Street Journal, като допълни, че Microsoft, която е най-големият инвеститор в OpenAI, също участва в кръга. От Microsoft отказаха коментар.

Миналата седмица OpenAI съобщи, че ще представи прототип на своята нова търсачка, наречена SearchGPT, която има за цел да предоставя на потребителите „бързи и навременни отговори с ясни и подходящи източници“.

Компанията заяви, че планира да интегрира инструмента, който в момента се тества с малка група потребители, в своя чатбот ChatGPT.

Това може да има последици за Alphabet и нейната доминираща търсачка Google.

След стартирането на ChatGPT инвеститорите на Alphabet се опасяват, че OpenAI може да отнеме пазарния дял на Google, като предостави на потребителите нови начини за търсене на информация онлайн.

С този прототип OpenAI изпробва възможностите именно за това, като обещава на потребителите възможността да „търсят по по-естествен, интуитивен начин“ и да задават последващи въпроси „точно както в разговор“.

„Смятаме, че има възможност да направим търсенето много по-добро от днешното“, заяви главният изпълнителен директор на OpenAI Сам Алтман в публикация в X.

Говорител на OpenAI отказа да коментира пред CNBC.