Съоснователят на OpenAI Джон Шулман заяви, че напуска компанията и ще се присъедини към Anthropic, стартъпа за изкуствен интелект, финансиран от Amazon.

"Този избор произтича от желанието ми да задълбоча фокуса си върху изкуствения интелект и да започна нова глава от кариерата си, в която да се върна към практическа техническа работа", заяви Шулман в X.

Той заяви, че не напуска поради липса на подкрепа за нова работа по темата в OpenAI. "Напротив, ръководителите на компанията са много ангажирани с инвестирането в тази област", допълни той.

Сам Алтман, съосновател и настоящ главен изпълнителен директор на OpenAI, заяви, че гледната точка на Шулман е повлияла на ранната стратегия на стартъпа.

Той е бил съръководител на екипа на OpenAI за обучение, усъвършенстващ моделите на AI за ChatGPT и програмния интерфейс за разработчици от трети страни, пише CNBC.

През юни OpenAI съобщи, че като ръководител на процесите по привеждане в съответствие, той ще се присъедини към комитета за безопасност и сигурност, като ще предоставя съвети на борда.

Шулман започва кариерата си в OpenAI след като е придобива докторска степен по компютърни науки през 2016 г. от Калифорнийския университет в Бъркли.

По-рано други двама от ключовите технологични лидери в стартъпа на Сам Алтман също напуснаха компанията – Ян Лейке и съоснователят Иля Суцкевер. Лейке се присъедини към Anthropic, а Суцкевер заяви, че съдейства за създаване на нова компания, Safe Superintelligence Inc.

"Много се вълнуваме, че отново ще работим заедно!", написа Лейке в отговор на съобщението на Шулман.

Откакто бивши служители на OpenAI създадоха Anthropic през 2021 г., двата стартъпа от Сан Франциско се борят за най-ефективните генеративни AI модели. Amazon, Google и Meta също са разработили големи езикови модели.

Шулман и други обявиха, че напуснат още по време на кризата, когато бордът на директорите изненадващо отстрани Сам Алтман като ръководител.

Служителите протестираха срещу това решение, което накара Суцкевер и двама други членове на борда – Таша Макколи и Хелън Тонер, да подадат оставка. След това Алтман беше възстановен и OpenAI прие допълнителни членове на борда.

Месеци по-късно Тонер обясни в подкаст, че той е дал на борда невярна информация за "малкия брой официални процеси за безопасност, които компанията е въвела", което е предизвикало решението да бъде отстранен от поста му.

Адвокатската кантора WilmerHale установи в независим преглед, че бордът не е бил достатъчно загрижен за безопасността на продуктите на компанията, когато е предприел рокадата на върха.

Миналата седмица Сам Алтман заяви в X, че OpenAI "работи с Института за безопасност на изкуствения интелект на САЩ по споразумение, в което ще предостави ранен достъп до следващия модел на фондация, за да можем да работим заедно за напредъка на науката за оценките на изкуствения интелект".

Той допълни, че OpenAI все още се ангажира да запази 20% от изчислителните си ресурси за инициативи за безопасност.

В понеделник Грег Брокман, друг съосновател на OpenAI, обяви, че излиза в творчески отпуск до края на годината.

"За първи път си почивам, откакто съосновах OpenAI преди 9 години. Мисията далеч не е завършена; все още трябва да изградим безопасен AGI", написа той в X.