Съоснователят и главен изпълнителен директор на OpenAI Сам Алтман обяви подробно стъпките, които според него частният и публичният сектор трябва да предприемат, за да гарантират, че „демократичният AI“ ще надделее над „авторитарния AI“.

В статия за Washington Post милиардерът заяви, че контролът върху изкуствения интелект е „спешният въпрос на нашето време“ и светът трябва да се изправи пред стратегически избор, пише Fortune.

„Дали той ще е такъв, при който САЩ и съюзническите държави ще развиват глобален AI, разпространяващ ползите от технологията и отварящ достъпа до нея, или авторитарен, при който държави или движения, които не споделят същите ценности, използват AI, за да затвърдят и разширят властта си?“

Алтман е категоричен:

Няма трети вариант - и е време да решим кой път да поемем. САЩ имат водеща роля в развитието на AI, но запазването на лидерството далеч не е гарантирано. Авторитарните правителства са готови да похарчат огромни суми, за да ни настигнат и да ни изпреварят.

Той отбелязва изказване на руския президент Путин, че победителят в надпреварата за AI „ще стане владетел на света“ и че Китай планира да оглави областта на AI до 2030 г. Такива режими не само ще използват изкуствения интелект, за да затвърдят собствената си власт, но и могат да заплашват другите с технологията, предупреди Алтман.

Ако авторитарните власти поемат водеща роля в областта на изкуствения интелект, те биха могли да принудят компаниите в САЩ и други страни да споделят потребителски данни и да използват технологията за разработване на кибероръжия от следващо поколение, опасява се технологичният лидер.

За да се предотврати това, той призовава за глобална коалиция, ръководена от САЩ, и нови стратегии, като препоръчва четири ключови стъпки:

1. Разработване на стабилни мерки за сигурност, за да се гарантира, че коалицията ще запази водещата си роля в областта на изкуствения интелект.

2. Изграждане на „значително по-големи количества“ инфраструктура за изкуствен интелект, от центрове за данни до електроцентрали.

3. Създаване на „политика за търговска дипломация“, която да определя контрола върху износа на AI и правилата за чуждестранни инвестиции.

4. Създаване на модели, по които светът да определя норми за разработване и внедряване на AI, като се посочват примери като Internet Corporation for Assigned Names and Numbers.

„Определянето на правилния орган за вземане на решения е важно, но най-важното е, че демократичният изкуствен интелект има предимство пред авторитарния, защото нашата политическа система е дала възможност на американските компании, предприемачи и учени да извършват изследвания, да въвеждат иновации и да изграждат“, обяснява Алтман.

Ако демократичната визия не надделее, светът няма да може да извлече максимална полза от технологията и да сведе до минимум рисковете от нея, допълва той.

Ако искаме по-демократичен свят, единственият ни избор е да разработим стратегия за изкуствения интелект, а нациите и техноинженерите, които имат водеща роля, са длъжни да направят този избор – сега.

Стратегията на Сам Алтман идва след като OpenAI обяви назначаването на пенсионирания генерал от армията на САЩ Пол Накасоне за член на новия комитет за безопасност и сигурност към борда.

Това предизвика остра критика от Едуард Сноудън, който предупреди: „Никога не се доверявайте на OpenAI или нейните продукти“.

Междувременно други, като Илон Мъск например, заявиха, че OpenAI е изоставила първоначалната си цел да разработва изкуствен интелект в полза на човечеството, за да преследва търговски успех.

Тези опасения се появиха през май, когато OpenAI пусна GPT-4 с опция за глас, който звучи подобно на този на холивудската звезда Скарлет Йохансон. Това създаде шумен медиен скандал, а актрисата заяви, че през септември миналата година Алтман я е помолил да предостави гласа си на системата, но тя е отказала.

„Когато чух демо версията, бях шокирана, ядосана и невярваща, че г-н Алтман ще се заеме с глас, който звучи толкова зловещо подобно на моя, че най-близките ми приятели и новинарските агенции не могат да го различат“, заяви Йохансон.

От OpenAI отговориха, че гласът не е на нейния, но все пак спряха използването на тази опция.