Главният изпълнителен директор на OpenAI Сам Алтман си създаде доста врагове като за кратко сред тях бяха дори членове на борда в компанията.

Холивудската звезда Скарлет Йохансон също се нарежда сред най-големите му противници.

Известна с десетилетното си превъплъщение в образа на Черната вдовица от Вселената на Marvel, тя заяви, че Алтман също може да се впише като персонаж там.

На въпрос на Морийн Дауд от The New York Times дали Алтман би бил добър злодей, Йохансон отговоря:

Предполагам, че да – може би с роботизирана ръка.

Коментарите по отношение на технологичния лидер идват на фона на спорните отношения между двамата, свързани с предполагаемо недобросъвестно използване на гласа ѝ, припомня Fortune.

През май компанията на Сам Алтман пусна най-новия си модел за генеративен изкуствен интелект, който се предлагаше с настройка на име Sky, за която Йохансон заяви, че звучи "страшно подобно" на нейния глас.

Същия ден Алтман публикува пост в X с една единствена дума - "her", което мнозина възприеха като препратка към вокалното изпълнение на Йохансон в ролята на операционна система за изкуствен интелект във филма с едноименното заглавие от 2013 г.

След избухналия скандал, актрисата заяви, че главният изпълнителен директор се е свързал с нея през септември миналата година с оферта да озвучи новата версия на ChatGPT, което тя е отказала, но по думите ѝ, въпреки това, гласът ѝ е използван в технологията.

Звездата обясни, че е изпитала шок, гняв и недоверие, че след като е отказала предложението, Алтман е използвал глас, толкова близък до нейния и че "приятелите и новинарските агенции не са могли да направят разлика".

Алтман заяви за Fortune, че Sky не е гласът на Йохансон, нито пък е "предназначен да прилича на нейния". Така или иначе, оттогава Sky беше свалена за потребителите.

"Това е като тази тъмна дупка, от която никога не можеш да се изкачиш. Щом се опиташ да свалиш нещо в една област, се появява някъде другаде.", допълва в интервюто Скарлет Йохансон.

Споменавайки, че в други страни има "различни законодателства и правила", тя заяви, че

Целият живот на някого може да бъде напълно разрушен от случаи като дийпфейк порно за отмъщение.

Актрисата сподели още, че "активно е избягвала да участва в разговора" и изрази гнева си, че се е "оплела" в разгрома по случая.

Но така или иначе, Йохансон беше вкарана в ролята на защитник на регулирането на изкуствения интелект поради естеството на този инцидент, тъй като членовете на Конгреса я призоваха да свидетелства пред комисията по киберсигурност, припомня Fortune.

В последно време редица холивудски звезди и технологични лидери от Силициевата долина се изправят в двубой, когато става въпрос за изкуствения интелект.

Без наличието на регулации Холивуд може да бъде застрашен от новата технологична вълна. Нарастващият проблем беше в центъра на вниманието по време на миналогодишните стачки на Гилдията на американските сценаристи (WGA) и Гилдията на филмовите актьори (SAG-AFTRA).

Всички те с малки изключения се изказаха за потенциалното влияние на изкуствения интелект върху изкуството. Притежаването на собствено физическо или звуково подобие се превърна в сериозен проблем.

И разбира се, при секс символите това се превръща в още по-голяма криза, тъй като хората, считани за обекти на визуалното възприемане, вече се борят да контролират собствения си образ.

"Мисля, че технологиите се движат по-бързо, отколкото крехкото ни човешко его може да ги обработи, и виждате последиците навсякъде, особено при младите хора. Тези технологии идват като 1000-метрова вълна", предупреди Скарлет Йохансон.