Група от медийни компании внесе петиция в съда в Невада за разкриване на тайните процедури около съдебната битка за бъдещето на медийната империя на милиардера Рупърт Мърдок.

Престижни световни медии като The New York Times, Associated Press, National Public Radio, The Washington Post, Reuters и CNN подадоха молба до Втория съдебен окръг в Невада за оповестяване на процедурата, възразявайки, че делото е толкова засекретено, че дори не фигурира в нито един график или съдебен протокол.

Фамилията Мърдок управлява една от най-влиятелните медийни империи, включваща Fox News, The Wall Street Journal и издания в Австралия и Обединеното кралство, е влязла в тайна съдебна битка за наследяване и контрол върху бъдещето на бизнеса, сочи доклад на New York Times от юли, в който се цитират засекретени съдебни документи.

Според доклада 93-годишният Рупърт Мърдок е подал иск в края на миналата година за изменение на неотменимия семеен тръст, който би предоставил равни дялове с право на глас на четиримата му наследника. Вместо това Мърдок е поискал да предостави изключителен контрол на най-големия си син и Лаклан, според The Times.

Първородният наследник на медийната империя, който политически е по-близо до консервативните възгледи на баща си, отколкото братята и сестрите му, пое поста председател на Fox Corporation и News Corporation през септември миналата година.

Позовавайки се на съдебните документи, които CNN не е видяла независимо, Times съобщава, че Мърдок е смятал, че предаването на Лаклан на контрола върху медиите му, ще защити по-добре стойността им след смъртта му, като запази десния им редакционен уклон.

Целият съдебен процес в Невада обаче е засекретен, като дори образоването на съдебено производство е запазено в конфиденциалност, допълва CNN.

„Съдилищата в Невада са отговорни пред обществеността, която има право да знае дали въпросният тръст се управлява в съответствие със закона“, се казва в иска на медийните компании.

„Със сигурност цялото дело не може да бъде засекретено по такъв начин, че самото му съществуване да не е публично достояние, дори ако всички страни са съгласни с това. По-скоро съдът трябва да приложи презумпцията за достъп и да направи конкретни констатации.“

В подаденото заявление се твърди, че пълното засекретяване на производството „не отговаря нито на материалните, нито на процесуалните изисквания от конституционното право на достъп“, а всички опасения относно неприкосновеността на личния живот могат да бъдат посрещнати с редакции.

Според Times семейният тръст на Мърдок позволява само промени, които са направени добросъвестно с цел да се облагодетелстват всички наследници. Съдебният процес, който ще определи дали магнатът действа добросъвестно, трябва да започне този месец.