Спорът за богатството на семейство Мърдок, който се води в съд в Невада, подчертава нарастващата популярност на щата като глобален център на семейните тръстове и дом на най-големите финансови активи.

Според класации на правната индустрия, Невада е на първо място в САЩ по т.нар. тръстове за защита на активите – именно такъв е в центъра на спора с Мърдок.

Уникалната комбинация от липса на данъци върху доходите, желязна защита на тайната и силна защита срещу кредитори превръща щата в идеалното място за големи семейни тръстове.

Невада не съобщава общия размер на активите в своите тръстове. Бързоразвиващата се индустрия на адвокати, тръстови компании и посредници умишлено не дава гласност. Въпреки това експертите смятат, че щатът разполага със стотици милиарди долари в активи под формата на тръстове, заключени в неописани офис сгради или компании, които са малко видими за външния свят, съобщава CNBC.

"Невада е номер 1 и това е така поне от четири години", казва Стивън Ошинс, адвокат от Невада, който публикува най-често цитираната класация на държавите според тяхната привлекателност за тръстове за защита на активи.

Южна Дакота е "близо до второто място", а след това "има голям спад за следващата група с Тенеси, Делауеър и др.", допълва Ошинс.

Предимството на Невада я поставя в челните редици на огромния прилив на богатство в тръстовете за защита на активи.

Според данни на икономистите Томас Пикети, Емануел Сейз и Габриел Зукман към 2021 г. в САЩ се намират над 5,6 трилиона долара в тръстове и активи за защита на имуществото – два пъти повече от 2011 г. Според групата тази оценка е само "връх на айсберг от трилиони долари", тъй като много тръстове не се отчитат пред данъчната служба.

Според адвокати по доверителни отношения и недвижими имоти голяма част от ръста се дължи на т.нар. трансфер на богатство, при който се очаква над 80 трилиона долара да бъдат предадени на следващите поколения.

Възможното изтичане през следващата година на освобождаването от данък върху недвижимите имоти и даренията, което в момента позволява на фамилиите да предоставят до 27 млн. долара без данъци, също стимулира създаването на нови тръстове.

Опасенията от глобален данък върху богатството, репресиите на данъчната служба срещу богатите данъкоплатци и вълната от чуждестранни милионери и милиардери, които използват САЩ като най-новото данъчно убежище, също подхранват търсенето.

В надпреварата между щатите за привличане на стотици милиарди долари в нови доверителни активи Невада има комфортна преднина. Нейният законодател често актуализира законите и разпоредбите за доверителните фондове, за да ги направи по-привлекателни.

В Невада няма щатски данък върху доходите, корпоративен данък и данък върху наследствата, което помага на тръстовете да увеличават стойността си. Законите за поверителност също са сред най-строгите в страната. През 2009 г. беше приет закон, според който всички документи, предоставени на Отдела за финансови институции, са "поверителни".

Макар че всички дела за тръстове в Невада официално са част от публичния регистър, адвокатите, които подават документи, могат да се позоват на закон от 2023 г., за да запазят поверителността на името на тръста, учредителите и бенефициентите без съдебна заповед.

В допълнение към това, Невада е един от седемте щата, позволяващи "мълчаливи тръстове", които попечителят може да скрие от бенефициерите съгласно условията на тръста.

Невада е необичайна и с това, че няма "кредитори по изключение" - което означава, че дори бивши съпрузи, лица, претендиращи за издръжка на дете, или ищци по съдебни дела не могат да получат достъп до тръста.

Може би най-мощното предимство и това, което има пряко отношение към делото Мърдок, е гъвкавостта на тръста.

В центъра на делото на Мърдок е едноименният семеен тръст, който държи силните акции с право на глас в News Corp. и Fox Corp., които на практика контролират компаниите. Тръстът притежава също така семейната ферма в Австралия, колекцията от произведения на изкуството на Мърдок и неговата компания Disney.

Съгласно сегашните условия на споразумението, когато Рупърт Мърдок почине, контролът върху тръста ще премине към четири от неговите наследници Лаклан, Джеймс, Елизабет и Проудънс.

Всеки от тях получава по един глас, което означава, че никой не би могъл да получи контрол без останалите. Тръстът е създаден като неотменим, което означава, че е замислен да бъде постоянен.

И все пак, според New York Times и Wall Street Journal, Рупърт Мърдок е предприел действия за пренаписване на тръста, за да предостави на Лаклан контрол след смъртта си. Смята, че това е в най-добрия финансов интерес на останалите му наследници, което някои от тях оспорват. Говорителите на News Corp. и Fox отказаха коментар.

Промяната на неотменим тръст е практически невъзможна в много държави. Но в Невада е често срещано явление, благодарение на специална разпоредба, известна. Щатът позволява неотменимите тръстове да бъдат прехвърлени или променени в нови, стига да са спазени определени разпоредби.

В случая със спора на Мърдок Рупърт ще трябва да докаже пред съда по завещанието, че действа "добросъвестно и единствено в полза на наследниците".

"В Невада обикновено можете да поправите тези неща лесно", казва Елис Тирел, адвокат по наследствени дела в Tyrell Law PLLC в Хендерсън, Невада.

Адвокатите по тръстове и имоти в Невада заявиха, че е необичайно дарител на тръст – в случая Рупърт Мърдок, да твърди, че действа в интерес на наследници, които му се противопоставят.

И все пак, ако той успее да докаже, че контролът на Лаклан ще увеличи максимално финансовата стойност на News Corp. и Fox Corp. и следователно ще бъде от полза за всички братя и сестри, съдът може да застане на негова страна. Съдебният процес започва през септември.

Необичайно е също така едно семейство да създаде тръст в Невада, без да има бизнес или лични връзки с щата. Пребиваването обаче не е изискване за създаване на тръст. Изглежда, че никой от фамилията Мърдок не притежава имот в Невада и нито един от бизнесите им няма публично седалище там.

"Обикновено едно семейство би трябвало да има някакви връзки в Невада, за да създаде тръст, или да живее тук, или да има недвижими имоти", казва Тирел и допълва: "Не вярвам някой от Мърдок да е живял тук."