От днес българските фирми могат да кандидатстват в Конкурса „Иновативно предприятие на годината“, който през 2024 г. ще се проведе за 20-и пореден път. Конкурсът е отворен за всички българските предприятия, които през последните три години са разработили и внедрили иновации с високо качество и оригиналност и имат въздействие на националния и световен пазар. Заявленията се подават по електронен път до 21 октомври 2024 г. ТУК.

Конкурсът „Иновативно предприятие на годината“ насърчава успешни български бизнес модели, базирани на иновации и нови технологии. Той е символ на престиж за българския бизнес, като демонстрира неговата способност да създава и внедрява иновации, които променят икономическия и социалния пейзаж на страната.

Победителите ще бъдат обявени през м. декември т.г. в рамките на годишния Национален иновационен форум. Финалистите ще получат престижната марка „Високи постижения в иновациите“.

През 2024 г. конкурсът ще отличи победители в осем категории:

•     Пазарно лидерство: За компании, които са наложили своята иновация на международния пазар.

•     Качество на живот: За иновации, които водят до значително подобряване на качеството на живот и здравето на потребителите.

•     Зелена иновация: За решения, които насърчават устойчивото и екологосъобразно развитие.

•     Социална иновация: За иновации, които решават социални проблеми и отговарят на социални предизвикателства.

•     Иновация в креативните индустрии: За иновации, създадени в областта на креативните индустрии.

•     Дигитална трансформация: За иновации, свързани с дигитализацията на икономиката и обществото.

•     Иновативен стартъп: За новосъздадени компании, които демонстрират висока степен на иновации.

•     Иновативен мениджмънт: За компании, които успешно интегрират иновации в своя управленски модел.

През изминалите две десетилетия над 130 български компании са получили признание за своите иновативни проекти чрез участието си в конкурса.

Кандидатите преминават през многопластов процес на оценяване, който включва проучване и интервюта, за да се оцени не само новостта и качеството на иновацията, но и нейното въздействие на пазарно, социално и екологично ниво.

Конкурсът се организира от Фондация „Приложни изследвания и комуникации“, АРК Консултинг и Еnterprise Europe Network – България, с подкрепата на Генерална дирекция “Вътрешен пазар, промишленост, предприемачество и МСП“ на Европейската комисия и София Тех Парк, със съдействието на БАИТ – Българска асоциация по информационни технологии, BESCO – Българската предприемаческа асоциация, PARAi – Професионалната асоциация по роботика, автоматизация и иновации, Health and Life Sciences Cluster Bulgaria, Artificial Intelligence Cluster Bulgaria, АИБЕСТ - Асоциация за иновации, бизнес услуги и технологии и Българска асоциация за управление на хората.

Медийни партньори: profit.bg, БНР – Радио София, сп. Икономика, 3-e news.bg, economy.bg, ESGnews.bg, Kaldata.bg, списание „Българска наука“, TLL Media, Lider.bg, Internet Media Group.

Повече информация и подаване на кандидатури, може да откриете ТУК.