Много хора, които търсят своята половинка, на няколко месеца поне веднъж си казват, че приключват с приложенията за запознанства. Просто разговорите там често остават в самото приложение.

Често подобни хора се пренасоват към много по-реални места за срещи като баровете.

„Точно това не бива да правите“, казва Блейн Андерсън, треньор по запознанства от Остин, Тексас, и основател на платформата Dating by Blaine, пред CNBC. „Баровете и клубовете са лоши места за запознанства. Там нямате нищо общо с хората освен факта, че се намирате на едно и също място.“

Други експерти по запознанства и взаимоотношения са съгласни, че баровете са често избирано място за срещи на необвързаните, но много рядко създават значими връзки. Те казват, че има по-добри начини да се запознаете с потенциален партньор.

„Летвата е доста ниска, когато отидете в бар“

„Пиенето е толкова дълбоко вкоренено в хората, че присъствието на двама души в един и същи бар вероятно не означава много“, казва Грейс Лий, треньор по запознанства в Ню Йорк и основател на A Good First Date. „Срещата с хора в бара вероятно е най-малко интересният общ знаменател. Какви бяха стъпките, които трябваше да предприемете, за да стигнете там? Обичате да пиете. Може би живеете в този район. И имате достатъчно пари, за да си купите питие. Летвата е доста ниска“.

„За повечето хора баровете са място за разпускане, но те не отразяват по никакъв начин личността им“, казва Лиза Мари Боби, психолог по въпросите на взаимоотношенията и основател на Growing Self Counseling & Coaching в Денвър.

Там хората се впускат в не особено трезви разговори с непознати и след това с изненада разбират, че нямат много общо извън бара или че връзката не се простира отвъд тази конкретна обстановка.

„Ако се появявате в баровете, но не искате да изградите живот около употребата на вещества, няма да срещнете някого, който да ви хареса“, смята Боби.

По-ефективни стратегии

Съществуват по-ефективни стратегии, които могат да доведат до намирането на партньор.

„Започнете, като съставите график, който отразява вашите ценности, интереси и страсти“, казва Боби. „Ако живеете живот, в който се чувствате добре, и се поставяте в такива ситуации, ще срещнете хора, които в основата си са доста съвместими с вас“.

„Ако прекарването на време на открито е важно за вас, присъединете се към група за пешеходен туризъм. Ако опитването на нови ястия е преживяване, което цените, посещавайте фестивали на храната. Също така не трябва да посещавате събития или срещи с единствената цел да отговорите на романтичния си интерес“, казва Лий. „Да речем, че отидете на лекция по определена тема, която наистина ви интересува, тогава всеки в тази зала ще бъде важен“.

Според нея установявайки връзка с някого, човек изведнъж се свързва с неговата вселена от хора.

„Вие не сте там, за да срещнете „Единствения“. Вие сте там, за да срещнете интересни хора, с които имате много общо. Това може да доведе до нещо друго“, акцентира Лий.

Ако се занимавате с дейности, които отразяват основните ви ценности, и сте отворени за запознанства с нови хора, вероятността да срещнете партньор е по-голяма, отколкото ако просто се отбиете в любимия си бар - и е по-малко вероятно да изтеглите отново някое приложение за запознанства, обединени са експертите.