Партитата във влаковете са част от стремежа жп транспортът да стане по-привлекателен за пътниците, които търсят устойчиви алтернативи на летенето.

Железопътна компания в САЩ вече обяви, че флотилия от нови влакове в процес на изграждане ще включва „парти вагони“, в които ще има барове.

Става дума за високоскоростната железопътна връзка между Лос Анджелис и Лас Вегас, но услугата, управлявана от Brightline West, няма да бъде готова поне още четири години.

Междувременно няколко влака в Европа предлагат истински парти пътешествия, пише Euronews.

Сред тях е Turistik Doğu Ekspresi, който пресича Турция от столицата Анкара и пътува над 1300 километра до Карс, исторически град в североизточната част на границата с Армения и Грузия.

32-часовият преход е едно от най-желаните и оживени пътувания с влак в Турция с множество спирки в най-красивите части на източната част на страната.

Във вагон-ресторанта празнуващите могат да пируват през нощта под огледална топка в стил нощен клуб.

Също така е традиция пътниците да украсяват купетата си - повечето от които са оборудвани с мини хладилници - със светещи лампички и гирлянди и да продължат партито там.

Festival Travel организира два специални влака всяка година за пристигащите на фестивала Sziget в Будапеща.

Sziget Express се движи между нидерландския Утрехт и унгарската столица.

След като се качат на борда на влака, заминаващите за фестивала могат да изпреварят партитп, започвайки от вагоните.

Цените за двупосочно пътуване започват от €270, като билетите се разпродават със светкавична скорост.

Идеята за германския Techno Train пък стартира от базирания в Нюрнберг нощен клуб Haus 33 през 2019 г. Сега той е най-известният рейв влак в света.

Услугата е налична два пъти годишно, като влакът тръгва от гара Frankenstadion в Нюрнберг в следобедните часове, пътува 100 километра на запад до град Вюрцбург и след това се връща обратно, за да пристигне на централната гара на Нюрнберг в 23:00 часа.

Три от 12-те вагона на влака се трансформират в мини клубове с диджеи, машини за мъгла и бар.

Билетите струват €100 и въпреки че има 700 налични, те се разграбват за секунди.