Слушалките за четене на мисли звучат като изобретение, излязло направо от научнофантастичен филм. Но точно върху това е работил създаденият в Бостън стартъп Neurable през последните девет години - и ще бъде пуснато в продажба тази есен.

Слушалките, наречени MW75 Neuro, съдържат същите сензори като обемистите апарати за електроенцефалография (ЕЕГ), които се използват за измерване на електрическата активност в мозъка. Вградени с изкуствен интелект (AI), слушалките превръщат тази активност в полезна информация за потребителя, която се споделя чрез приложение.

„Обикновено ЕЕГ се използва за диагностициране на медицински състояния като епилепсия, инсулти или травматични мозъчни увреждания. Но целта на Neurable е да създаде ежедневен мозъчно-компютърен интерфейс, който да помага на хората, борещи се с прегарянето, умората и липсата на продуктивност“, казва Рамзес Алкайд, главен изпълнителен директор и съосновател на компанията, пред CNN.

По думите му тези умни слушалки са нещо като „Fitbit за вашия мозък“, който може да следи когнитивното здраве и да открива ранни признаци на невродегенеративни заболявания - и може да бъде първото от нова линия удобни за потребителите носими устройства за четене на мозъка.

Устройство срещу бърнаут

Компанията Neurable е основана през 2015 г. като резултат от работата на Алкайд в Лабораторията за директен мозъчен интерфейс към University of Michigan, където той защитава докторска дисертация. Според него са били необходими 10 години изследвания и данни от около 7000 души, за да се свие технологията за ЕЕГ в слушалка, като се запази точността.

Сензорите на Neurable улавят различни мозъчни вълни, а изкуственият интелект интерпретира моделите на сигналите, които могат да покажат дали човек е съсредоточен или не - което според Алкайд има потенциал да промени начина, по който хората работят. По същия начин, по който фитнес тракерите определят броя на стъпките и целите за движение, приложението на Neurable насърчава потребителите да повишат умствената си устойчивост, като събират „точки за фокусиране“ през деня.

„Ако сте дълбоко съсредоточени, можете да го направите за около 50 минути - но ако сте разсеяни, е по-трудно да печелите точки“, обяснява той и добавя, че концепцията е да се помогне на потребителите да „изградят дисциплина и добри навици“ чрез възнаграждаване на добрата когнитивна хигиена.

Като откриват умствената умора в момента на настъпването ѝ, слушалките могат да подканят потребителите да си вземат почивка, което води до часове по-голяма продуктивност – без те „да се чувстват прегорели в края на деня“,

Neurable си партнира с Master & Dynamics за създаването на своите слушалки за четене на мозъка, като инсталира патентованата си технология в чифт шумопотискащи слушалки MW75

Инвазивни vs. неинвазивни мозъчно-машинни интерфейси

Мозъчно-машинните интерфейси (BCI) съществуват от десетилетия, но за тях най-често се говори в тяхната инвазивна форма: чипове, имплантирани в мозъка.

„Макар че тези мозъчни чипове могат да помогнат на хората да възстановят подвижността си след прекарани инсулти, увреждания на гръбначния мозък и други неврологични заболявания, те са свързани с рискове, които често не си заслужават за пациенти без хронична параплегия“, казва Мигел Николелис, почетен професор по невробиология в Duke University, който не участва в проекта Neurable.

Той е един от първите невролози, които започват да изследват мозъчно-машинните интерфейси преди 25 години, и е категоричен, че фокусът трябва да пада върху пациентите и техните нужди. Затова и по-голямата част от последното десетилетие прекарва в работа върху неинвазивните BCI.

„За повечето хора електродите на повърхността на скалпа предоставят достатъчно данни, за да се разбере състоянието на мозъка“, казва Николелис. „Разделителната способност е малко по-ниска и трябва да се извърши повече изчислителна работа, за да се получат подробностите, но това е безопасно, достъпно и мащабируемо.“

По думите му неинвазивните BCI могат да „достигнат до огромен брой хора в бъдеще“ - особено що се отнася до производителността и преодоляването на разсейването - и да помогнат при диагностицирането и лечението на редица мозъчни разстройства.

Сигурност на данните

BCI все още са силно експериментални и в тази развиваща се област има много етични въпроси, особено по отношение на използването и сигурността на данните.

Според Алкайд етичното управление на данните е в „основата“ на компанията - другият съосновател на Neurable е Адам Молнар, сериен технологичен предприемач с опит в областта на политиката за данните благодарение на работата си в мрежата DCI на Harvard и в Института по невроетика. Компанията вече отговаря на изискванията на HIPAA, стандарт за защита на чувствителни здравни данни на САЩ, и работи за постигане на съответствие с GDPR, закона на Европейския съюз за защита на данните.

„Нашата отговорност като компания е да се уверим, че сме етични по отношение на данните и че доказваме това последователно“, казва Алкайд.

Подобно на много други компании за BCI, Neurable също криптира данните, които събира за потребителите, а Alcaide подчертава, че всички те са анонимизирани.

Друго опасение е, че BCI може в крайна сметка да даде на хората, които могат да си позволят когнитивни аксесоари, по-големи способности от тези, които не могат.

Николелис бързо отхвърля тази идея.

„Някои луди бизнесмени твърдят, че ще качат съдържание в мозъците ни. Това е пълна фантазия. Това е лоша научна фантастика“, казва той и добавя: „Няма да научите френски език, като поставите сонда в главата си.“

Ранно откриване на болести

MW75 Neuro вече се използва в Healthspan Digital, клиника за дълголетие в Дубай, която въвежда технологията по-рано тази година, за да оценява когнитивното здраве и да помага на клиентите да се справят със стреса и прегарянето. Дина Ал Джасаси, директор на отдел „Човешка работоспособност и мозъчно здраве“ в клиниката, твърди, че слушалките са по-малко плашещи за пациентите, отколкото други BCI или ЕЕГ апарати, които изискват поставянето на шлем на черепа и отнемат време за настройка.

„Освен че повишават производителността, слушалките на Neurable могат да сигнализират за когнитивни нарушения, което позволява на хората да потърсят ранна помощ и да диагностицират невродегенеративни заболявания като Алцхаймер или Паркинсон“, казва Алкайд.

Neurable планира да лицензира своята технология, за която има десетки висящи и одобрени патенти в седем държави, на други компании и наскоро набира 13 млн. долара финансиране, за да проучи други варианти на носими устройства.

В крайна сметка Алкайд се надява, че слушалките на Neurable могат да демистифицират човешкият мозък и да помогнат на потребителите да се съсредоточат в един прекалено разсейващ свят.