С всяка изминала година допустимите количества багаж на авиокомпаниите сякаш намаляват все повече, което принуждава туристите да избират между пътуване само с малка раница или плащане на астрономически такси за голям багаж.

Някои обаче посрещат предизвикателството с новаторски начини, като същевременно избягват опашките и стават по-мобилни на летището.

Запалените пътешественици споделят съветите си в тематична група в Reddit, пише Euronews.

Прецизност в планирането

Според много опитни пътешественици ключът към малкия багаж е внимателното планиране.

„Започнах да си създавам нещо като „униформи“, обяснява потребител в Reddit. „Ако погледнете снимките ми през последните две години, те изглеждат като едно дълго пътуване.“, допълва той.

Ако има вероятност за различни климатични условия по време на пътешествията ви, универсалните дрехи, които могат да се носят на пластове, са ваш приятел.

„Имам МНОГО добре обмислен гардероб с елементи, които се наслояват и създават разнообразна визия... Един и същ гардероб може да ме отведе от над 38C чак до точки на замръзване“, пише друг потребител на Reddit.

Същото важи и за разнообразните дрескодове.

„Успявам да пътувам с малко багаж, като подбирам предмети за многократна употреба, проектирам гардероб, в който всичко се съчетав и може да ме отведат от офиса до плажа по време на едно пътуване“, казва друг член на общността за пътувания в Reddit.

Трябва да приемете, че понякога са нужни жертви от гардероба.

„Преди пътувах с твърде много неща“, казва потребител на Reddit. „Вече съм съгласна да ходя без тях. Нито веднъж не съм погледнал назад към ваканцията и не съм си помислила „съжалявам, че не взех тази блуза с мен“.

Използвайте ефективно обема на куфара

Не по-малко важен от внимателния подбор на дрехите е начинът, по който ги опаковате.

Всички сме чували, че трябва да навивате на роло нещата, за да заемат по-малко място, но някои пътници са една стъпка напред.

„Използвам пликове за опаковане с компресия, прибирам чорапи и бельо в обувките или в пролуките, образувани от обувките, и като цяло опаковам това, което действително ще нося по време на пътуването“, казва потребител на Reddit.

Използването на дълбоките джобове на якето за пренасяне на предмети като тоалетни принадлежности например, също може да спести място в ръчния багаж.

Друг хитър трик е да използвате дребна покупка с плик от безмитния магазин, за да съхранявате в него някои вещи. Повечето авиокомпании разрешават една безмитна чанта в допълнение към определения ви багаж, но някои могат да проверят дали тя е запечатана с безмитните стоки вътре – така че това е риск.

Трябва да перете

Прането може да е последното нещо, за което искате да мислите, когато се опитвате да си починете, но много пътуващи казват, че това е ключът към малкото багаж.

„Перете поне веднъж седмично. Носете едно и също нещо отново и отново, защото кой освен вас ще разбере“, съветва потребител на Reddit. „Пътуваме седмици наред само с ръчни куфари и всяка седмица перем, за да освежим напълно запасите си от дрехи“, добавя друг.

Невинаги е необходимо и да отсядате в места за настаняване, които разполагат със собствена пералня.

„Прането в мивка е бързо, лесно и удобно в повечето ситуации“, пише друг потребител.

За някои пътешественици посещението на местната пералня дори може да се превърне в част от забавлението.

„Обикновено пералнята се намира в стара част на града, където в съседство има бар, и аз се забавлявам с местните жители. Колкото и налудничаво да звучи, наистина се наслаждавам на тези няколко часа.“, споделя потребител.

Как да опаковате обувките

Обувките са един от най-обемистите, но и най-необходими аксесоари за пътуване и винаги са главоблъсканица, когато имате малко багаж.

Според експертите по опаковане отговорът отново е многофункционалност.

„Имам хубав вид чифт много удобни платнени обувки Cole Haan, които служат за различни цели, тъй като мога да ги нося цял ден, разхождайки се из градовете, но с хубав панталон за ресторанти, представления и т.н.“, казва потребител на Reddit.

„Най-често пътувам с един чифт маратонки, които са удобни за целодневно ходене и могат да послужат във фитнеса и/или за леки преходи, както и чифт сандали за по-топли места“, добавя друг.

По-компактните обувки могат да намерят място в чантата ви – например джапанки, маратонки или пантофки, а защо не да ги съберете дори в голям страничен джоб.

Защо да пътувате с малък багаж

Освен ползите от спестяването на разходи с ръчен багаж, има още причини да намалите багажа при следващото си пътуване.

„Ръчният багаж ми спестява часове всеки път, когато пътувам (никога не ми се налага да стоя на опашка за чекиране повече от час преди полета, а благодарение на Global Entry на практика излизам направо от летището, след като се прибера у дома)“, казва потребител на Reddit.

„Пътуването с малка чанта и малко вещи всъщност върна забавлението и свободата за мен“, добавя друг.

„Представете си, че излизате от хотела си в 10 ч. сутринта, мятате на рамо една малка раница и можете да я носите през целия ден, без да мислите за нея, докато се настаните в следващия хотел, хванете влака или отидете на летището. Няма нужда да мъкнете багажа, да се връщате да го вземете отнякъде, да се борите за място за съхранение. Дори може да седнете във влака или автобуса без да сваляте раницата си!“

Въпреки че са експертите по пътешествия са попадали в някои „не толкова идеални ситуации“ поради липса на подходящо облекло, един от потребителите на Reddit казва, че не би променил курса си.

„Ще продължа да избирам ръчния багаж заради свободата да сляза от самолета, да изляза през вратите на летището и да мога да отида навсякъде, без да се налага да оставям вещите си в мястото за настаняване, както и да мога лесно да се придвижвам с всички видове транспорт“, казва той.

„Възможността да разопаковам или преопаковам багажа за по-малко от пет минути, което означава повече време за забавление, е твърде ценна, за да се откажа от още един чифт обувки, няколко допълнителни дрехи или тоалетни принадлежности.“, допълва потребителят.