Крайнодясна партия, основана от бивши нацисти, спечели изборите в Австрия в неделя с резултат, който може да промени политическия пейзаж в Европа, както и баланса на силите между Русия и Запада.

Прогнозите на обществената телевизия ORF, основани на екзитполовете, сочат, че проруската и антиимиграционна Freedom Party (FPÖ) е завършила на първо място с 29,1% от гласовете.

Управляващата консервативна Österreichische Volkspartei (ÖVP) или Австрийската народна партия е на второ място с 26,2% от гласовете, следвана от социалдемократите с 20,4%.

Победата на FPÖ е поредният знак, че антиимигрантските и антиислямски настроения на Стария континент се засилват. Това е и зашеметяващ обрат в съдбата на партията, която през 2019 г. падна от управлението след корупционен скандал.

Все пак FPÖ е далеч от абсолютно мнозинство и ще се нуждае от помощ за съставяне на стабилно правителство. Изграждането на коалиция обаче вероятно ще бъде трудно, тъй като всички останали големи групи са изключили възможността да работят с нея.

Както и на други избори в Европа това лято, на които политическите крайности надделяха над умерените идеи, Австрия може да се сблъска с период на политическа несигурност, докато партиите се борят да поемат управлението.

Но дори FPÖ да не успее да сформира коалиционно правителство, резултатът ще послужи като символична победа за крайната десница.

Партията се оглавява от 55-годишния Херберт Кикъл, наричан Volkskanzler или „канцлер на народа“ в нейните редици - термин, свързван най-вече с нацистите, използвали го, за да опишат Адолф Хитлер. Всъщност FPÖ е основана през 50-те години на миналия век от бивши членове на хитлеровата паравоенна група SS, въпреки че Кикъл и неговите поддръжници отхвърлят това съвременно сравнение. Подобно на други крайнодесни лидери, той се възползва от високата инфлация, както и от миграционната криза в Европа.

Кикъл предложи драматично преразглеждане на австрийската миграционна система, включително въвеждане на „ремиграция“ на „нежеланите чужденци“ - депортиране на мигрантите в страната им на произход.

Партията има и силни връзки с руския президент Владимир Путин. FPÖ не само призовава за прекратяване на европейската подкрепа за Украйна, но и се застъпва за прекратяване на санкциите, наложени на Русия във връзка с нейната война.

Австрия се присъединява към дългия списък от държави в Европа, в които крайната десница вече има значителна власт, след като това лято постигна успехи в Германия, Франция и Нидерландия.