Алтернатива за Германия (AfD) се очертава да се превърне в първата крайнодясна политическа сила, която печели регионални избори в Германия от Втората световна война насам, сочат предварителните резултати от регионалните избори в провинция Тюрингия в неделя.

Според данните AfD е събрала 32,8% в региона, изпреварвайки всички останали партии. Дясноцентристкият Християндемократически съюз (CDU) е на второ място с 23,6%, предава Financial Times.

В съседната провинция Саксония CDU води с 31,9%, а AfD остава втора с 30,6%.

Тино Хрупала, съпредседател на AfD, определи резултата на партията в Тюрингия като „сензационен“.

„Едно нещо е ясно - волята на избирателите е да има политическа промяна, както в Саксония, така и в Тюрингия“, каза той. „Ако искате да правите надеждна политика, няма да можете да го направите без AfD“.

Резултатите са катастрофа за партиите в тристранната коалиция на канцлера Олаф Шолц, като социалдемократите, зелените и либералите потъват до едноцифрени числа и в двете провинции.

В Тюрингия SPD има най-лошия си резултат на регионални избори в следвоенната история на Германия, получавайки едва 6,1%, а Зелените и либералната FDP постигнаха толкова лош резултат, че вече няма да бъдат представени в парламента на провинцията.

Резултатите отразяват нарастващото разочарование в Източна Германия от правителството, което мнозина свързват с високата инфлация, икономическата стагнация, нарастващите разходи за енергия и постоянните спорове.

Но те също така показват как избирателите все повече изоставят централните позиции в полза на популистките партии в политическите периферии.

Омид Нурипур, съпредседател на Зелените, определи изборите като „повратна точка“.

„Хората от света на културата, хората с имигрантски корени, хората, които ходят на гей прайд, са наистина уплашени“, каза Нурипур. „Трябва да застанем заедно с тях и да защитим демокрацията.“

AfD не е единственият бенефициер на гнева на местните жители. Те са гласували масово и за нова крайнолява партия - Алиансът на Сахра Вагенкнехт (BSW), която спечели 15,8% в Тюрингия и 11,8% в Саксония.

Гласоподавателите са привлечени както от AfD, така и от BSW поради противопоставянето им на войната в Украйна. И двете партии остро критикуваха германските оръжейни доставки за Киев, както и западните санкции срещу Русия, и призоваха за преговори, които да доведат до прекратяване на бойните действия.

Резултатът показва, че 34 години след обединението на Германия мнозинството от хората в два региона от бившия комунистически изток на страната са дълбоко разочаровани от основните партии на центъра и от начина, по който се управлява Германия.

Въпреки силното си представяне в Тюрингия, AfD няма да може да състави правителство там. Тъй като никоя друга партия няма да ѝ сътрудничи, тя няма да има необходимото парламентарно мнозинство, за да управлява.

AfD, която беше създадена преди 11 години от икономисти, разгневени от политиката на “спасяване” на еврозоната, се превърна в твърдолинейна, ревизионистична националистическа партия, яростно противопоставяща се на имиграцията.

Германската агенция за вътрешно разузнаване определи местните клонове на партията в Саксония и Тюрингия като „дясноекстремистки“.

В Тюрингия партията се ръководи от Бьорн Хьоке, етнонационалист, който тази година е глобен два пъти от местните съдилища за използване на забранени нацистки лозунги в речи пред поддръжници.

Въпреки това може да се окаже трудно да се формират жизнеспособни коалиции без AfD. За да може CDU да управлява в Тюрингия, например, може да се наложи да се обедини с BSW - вариант, който трудно би бил преглътнат от мнозина в дясноцентристката партия.

Вагенкнехт, бивш комунист, който според критиците е агент на руския президент Владимир Путин, постави промяната на политиката на Германия по отношение на Украйна като предварително условие за всякакви коалиционни преговори.

Тя заяви, че нейните избиратели искат да видят „различна външна политика в Германия“.

„Те искат да постигнат повече мир, повече дипломация и това е нашето условие за правителство“, казва тя по време на гостуване в телевизионния канал ZDF.

Това предизвика възмущение в CDU, който твърдо подкрепяше Украйна и настояваше правителството на Шолц, което вече е вторият по големина доставчик на военна помощ за Киев след САЩ, да достави още повече оръжия.

Хьоке зае подобна на Вагенкнехт позиция, като в предизборните си речи заяви, че AfD е против това Германия „да бъде въвлечена във война с Русия от някакви луди западни елити“.

Но за CDU може да се окаже невъзможно да състави правителство с BSW. Анализ на ZDF показва, че дори тристранна коалиция между CDU, BSW и социалдемократите би била с едно място по-малко от мнозинство в 90-местния парламент на Тюрингия.

Предизборната кампания беше помрачена и от терористичното нападение на 23 август в западногерманския град Золинген, когато мъж намушка смъртоносно с нож трима души и рани осем други. Сирийски гражданин, заподозрян като член на ИДИЛ, беше арестуван ден след нападението.

Както AfD, така и BSW се възползваха от инцидента, за да заявят, че неконтролираната имиграция е довела до ръст на насилствените престъпления по германските улици, и да поискат депортиране на лица, търсещи убежище, които са извършили престъпления.

Катастрофалното представяне на трите партии в коалицията на Шолц доведе до спекулации, че някоя от тях може да се оттегли от правителството, което ще предизвика предсрочни избори.

Според експертите обаче подобен резултат е малко вероятен. И трите партии имат толкова лоши резултати в национален мащаб, че нямат желание да се изправят пред избирателите преди следващите насрочени избори през есента на 2025 г.