Първата половина на 2024 г., когато страстта на инвеститорите към изкуствения интелект тласна Уолстрийт нагоре, вече изглежда далеч.

Третото тримесечие донесе нов световен пазарен ред, като инвеститорите започнаха да гледат накриво големите разходи за AI на големите технологични компании.

Окуражени от поредица по-меки данни за инфлацията в САЩ, които накараха Федералния резерв най-накрая да понижи лихвите, мнозина се увериха, че централната банка е успяла да контролира ценовия натиск, без да доведе най-голямата икономика до рецесия.

Това беше рецепта за разширяване на ралито, за което много инвеститори се притесняваха, че е станало несигурно, разчитайки на няколко големи технологични акции, пише The Wall Street Journal.

През третото тримесечие други части от пазара - от комунални услуги до промишленост и финанси - побеждават мощния технологичен сектор. Акциите на компании с малка капитализация също излязоха от вцепенението си, оставяйки колегите си с голяма капитализация в прахта.

Много инвеститори смятат, че американската икономика изглежда достатъчно здрава, за да продължат акциите от различни индустрии да се движат нагоре, потенциално допринасяйки за по-устойчиво рали.

Какво се случва с големите технологични акции на компаниите от Великолепната седморка? Любимата на AI ентусиастите Nvidia се оттегли от горещия си напредък през първата половина на годината, заедно с акциите на Alphabet, Microsoft и Amazon.com. Междувременно Apple, Meta Platforms и Tesla са на път да завършат нагоре.

Техният почти равномерен напредък беше прекъснат, тъй като инвеститорите се усъмниха в огромните суми, които някои компании отделят за своите AI занимания.

През последните месеци Alphabet отчете забавяне на растежа на рекламните продажби в Google заедно с почти удвояване на капиталовите разходи спрямо година по-рано. Amazon прогнозира по-слаб от очакваното ръст на продажбите и заяви, че ще увеличи разходите, за да отговори на търсенето на AI услуги. Акциите на двете компании са намалели съответно с 10% и 2,7% за тримесечието.

Умората сред големите технологични акции има тенденция да тежи върху S&P 500, що се касае до претеглянето му по компании с големи пазарни стойности. Но печалбите на широка гама други акции помогнаха за повишаване на основните американски индекси. Бенчмаркът на САЩ, претеглен по голяма капитализация, е напреднал с 5,1% за тримесечието, с което печалбите му за 2024 г. достигат 20%. Това го поставя на път за най-доброто му представяне през първите три тримесечия на годината от 1997 г. насам, според пазарните данни на Dow Jones.

Инвеститорите в облигации също са свидетели на рали, след като Фед най-накрая започна намаляването на лихвените проценти. Доходността на референтните 10-годишни съкровищни облигации на САЩ, която пада, когато цените се покачват, спадна до 3,751% в петък от 4,342% в края на юни.

През тримесечието имаше и друго интригуващо развитие на облигациите. 2-годишните държавни бонове на САЩ се търгуваха с по-висока доходност от 10-годишните - феномен, известен като обърната крива на доходността, която е класически сигнал за рецесия, от юли 2022 г. По-рано този месец инверсията изчезна.

Обърнатата крива на доходност понякога се връща към нормалното точно преди рецесия, тъй като трейдърите залагат на агресивни намаления на лихвените проценти от Фед. Но много инвеститори са оптимисти, че този път рецесията не се задава. Повече от половината респонденти в септемврийското глобално проучване на фондовите мениджъри на Bank of America казват, че не очакват рецесия в САЩ през следващите 18 месеца.

Наскоро нови данни показаха, че инфлацията се е охладила за пети пореден месец през август, достигайки ново тригодишно дъно. Междувременно ръстът на работните места в САЩ се възстановява от по-ниските нива, които предизвикаха страхове от забавяне на пазара на труда. Настроенията на потребителите се подобряват, домакинствата продължават да харчат.

Разбира се, не всички смятат, че икономическата картина е розова.

Нивото на безработица в САЩ се повишава тази година и има признаци, че потребителите с по-ниски доходи са затруднени. Dollar General изтъкна, че има икономическо напрежение върху клиентите му, като намали перспективите си за продажби в края на август. Веригите ресторанти пускат оферти и отстъпки, за да привлекат обратно клиентите, уморени от растящите цени.

Някои анализатори все още смятат, че решението на Фед през септември да намали лихвите с половин процентен пункт, а не с типичната четвъртинка, е признание за известно реално икономическо влошаване.