Инфлацията в САЩ се доближава до целта на Федералния резерв през август, улеснявайки пътя за бъдещи намаления на лихвените проценти.

Индексът на цените на личните потребителски разходи, мярка, върху която Фед се фокусира, за да измери нивото на харчене за стоки и услуги в икономиката на САЩ, се повишава с 0,1% за месеца, поставяйки 12-месечната инфлация на 2,2% - по-малко от 2,5% през юли и най-ниската от февруари 2021 г., по данни на Министерството на търговията, обявени в петък.

Икономисти, анкетирани от Dow Jones, очакваха индексът за всички артикули да нарасне с 0,1% спрямо месеца и с 2,3% спрямо преди година.

Като се изключат храната и енергията, основният индекс се повишава с 0,1% през август и с 2,7% спрямо предходната година, 12-месечното число е с 0,1 процентни пункта по-високо от юли. Служителите на Фед са склонни да се фокусират повече върху този показател като по-добра мярка за дългосрочните тенденции. Съответните прогнози бяха за 0.2% и 2.7%.

„Всичко изглежда спокойно по отношение на инфлацията - тя продължава да се понижава; и въпреки че икономическият растеж може да се забавя, няма признаци, че пада от скала“, казва пред CNBC Крис Ларкин, управляващ директор за търговия и инвестиране в E-Trade в рамките на Morgan Stanley.

Въпреки че данните за инфлацията показват продължаващ напредък, данните за личните доходи и разходи на американците се разминават с прогнозите. Личните доходи са се увеличили с 0,2% спрямо месеца, а разходите – също с 0,2%. Оценки бяха за повишения съответно с 0,4% и 0,3%.

Фючърсите на фондовия пазар останаха на положителна територия след доклада, докато доходността на държавните облигации беше отрицателна.

Данните идват малко повече от седмица, след като Федералният резерв понижи своя референтен лихвен процент по овърнайт заемите с половин процентен пункт до целевия диапазон от 4,75%-5%.

Напредъкът през август идва въпреки продължаващия натиск от свързаните с жилищата разходи в САЩ, които се увеличават с 0,5% на месечна база - най-голямото движение от януари насам. Цените на услугите като цяло са се увеличили с 0,2%, докато стоките са се понижили с 0,2%.

Това е първият път, когато централната банка смекчи паричната политика от март 2020 г. и то с необичайно голям ход за Фед, който предпочита да променя лихвените проценти на стъпки от четвърт пункт.

През последните дни представители на Фед пренасочват фокуса си от борбата с инфлацията към акцента върху подкрепата на пазара на труда, който показа някои признаци на смекчаване. На срещата си миналата седмица банкерите посочиха вероятност от още половин процентен пункт в съкращенията тази година, а след това цяла точка в намаленията за 2025 г., въпреки че пазарите очакват по-агресивни ходове.