Рязкото увеличение на мярка, известна като McClellan Summation Index, изпраща сигнал, който прогнозира по-нататъшни печалби за S&P 500 с почти перфектна точност, според Дийн Крисчънс, старши изследователски анализатор в SentimenTrader, цитиран от MarketWatch.

Въпросният индекс е измерител на широчината на фондовия пазар в САЩ. Той се покачва, когато повече акции се присъединяват към ръста на фондовия пазар и показва, че разпространението на печалбите се подобрява. Когато McClellan Summation Index спада, обикновено обхватът на пазара се влошава или фондовият пазар просто се разпродава.

Техническите анализатори на Нюйоркската фондова борса използват мярката, за да могат по-добре да наблюдават как се справят акциите под повърхността на индекси като S&P 500. В миналото обаче бързите подобрения на индикатора надеждно са прогнозирали още печалби на фондовия пазар в бъдеще. Когато индикаторът внезапно се покачи от под 100 до над 1000, акциите продължават да се покачват през следващата година с 96% точност.

Този сигнал светна в понеделник, посочва MarketWatch.

Във вторник пазарите на акции в Европа и САЩ се покачиха, след като централната банка на Китай разкри набор от мерки в подкрепа на отслабващата икономика на страната.

Стъпките, предприети от Китайската народна банка, развълнуваха глобалните пазари, повишавайки акциите на европейските производители на луксозни стоки, цените на суровините и стимулирайки печалбите на листнатите в САЩ акции на китайски компании като Alibaba.

Печалбите на акциите обаче бяха поохладени от разочароващите икономически данни за САЩ - Conference Board съобщи, че индексът на потребителското доверие е паднал до 98,7 през септември от 105,6 през август. Това отбелязва тримесечно дъно и най-големият едномесечен спад от повече от три години.

В крайна сметка S&P 500 добави 0,3%, затваряйки на рекорд за втора поредна сесия и за 41-ви път тази година. Dow Jones Industrial Average се повиши с 0,2%, или приблизително 84 пункта, също постигайки рекорд, а докато Nasdaq Composite напредна с 0,6%.

Инвеститорите като цяло са оптимисти, че икономиката на САЩ може да избегне рецесия, въпреки неотдавнашното покачване на нивото на безработица. След като Федералният резерв намали краткосрочните лихвени проценти с по-големи от традиционните 0,5 процентни пункта миналата седмица, трейдърите залагат, че има по-голям от 50% шанс централната банка да намали лихвите със същото ниво на следващото си заседание през ноември, според CME Group.

Сред отделните акции, минният гигант Freeport-McMoRan се повиши със 7,9%, възползвайки се от 3,3% увеличение на цените на медта. Акциите на Visa паднаха с 5,5%, след новината, че компанията е изправена пред дело за нарушения на антитръстовото законодателство.

На дълговите пазари доходността на държавните облигации на САЩ падна след меките данни за потребителското доверие. 10-годишната доходност се установи на 3,736%, спад от 3,740% в понеделник, след като се изкачи до 3,804% по-рано през сесията.

Цените на петрола се покачиха заради надеждите за повишено търсене от Китай. Американският суров петрол добави 1,7% и затвори на $71,56.