Известният като измерител на страха на Уолстрийт индекс CBOE VIX, който се смята за мярка за очакваната волатилност на S&P 500, е сравнително оптимистичен, въпреки скорошните пазарни сътресения. В момента индексът е под 18 - по-ниско от дългосрочната си средна стойност от около 19,5.

Проблемът с VIX обаче е, че това е своевременен, а не прогнозен сигнал, смята анализаторът от Société Générale Соломон Тадесе.

С други думи, докато е удобен като ориентир за степента на тревога на пазара в момента, той има ограничена употреба като инструмент за прогнозиране за инвеститорите.

Освен това, казва Тадесе пред MarketWatch, това е пазарна мярка за нестабилност, без да се разграничават съставните компании по тяхната финансова сила или техните основи.

Поради това експертът смята, че „би било интуитивно да се съсредоточим върху представянето и нестабилността на най-слабия сегмент на пазара на акции за признаци на стрес, а не върху съвкупния пазар, който често е предубеден към най-големите, най-печелившите и обикновено по-добре финансирани компании.“

През 2018 г. Société Générale разработва своя Junk Equity Vol Index, който обича да нарича JunkVIX. Индексът разглежда относителната волатилност в това, което Тадесе нарича нискокачествен подсегмент на пазара, който се състои от компании с прекомерен ливъридж и слаби баланси.

Идеята е, че ако има системен стрес на пазара, ранен предупредителен знак трябва да се прояви в този най-уязвим пазарен сегмент от акции, преди да погълне целия пазар, обяснява Тадесе.

„Това може да е така, защото ако цените на акциите на слабите компании започнат да падат, това не само влошава основния системен проблем чрез увеличаване на подразбиращия се ливъридж, но също така може да е ранна индикация за това, че инвеститорите започват да избягват балансовия риск“, казва той .

Исторически погледнато, повишените стойности на JunkVIX често са предшествали това, което Тадесе описва като „големи“ пазарни разпродажби.

Тадесе казва, че пикове на JunkVIX са предвещавали събития на пазарен стрес, включително “Volmageddon” от февруари 2018 г., свързаната със затягане пазарна корекция по-късно същата година, спадът на пазара през 2022 г. и дори пандемичната криза в началото на 2020 г.

И така, какво ни казва сега JunkVIX?

След летен период на лека волатилност JunkVIX започва да се покачва в края на юли и се премества в това, което Тадесе нарича „територия, склонна към риск“, до 1 август.

„Въпреки нормализирането на пазарите след вълненията през август, „JunkVIX“ остана повишен, достигайки екстремни стойности от края на август, предвещавайки скорошните разпродажби“, казва експертът и допълва: „Въпреки че пазарите изглеждат стабилизирани тази седмица, възможно е постоянно повишеният JunkVIX да бъде предшественик на продължителен пазарен стрес на хоризонта.“