Продължаващата война на Русия в Украйна доведе до дълбока промяна в начина, по който мениджърите на фондове, ръководени от ESG мисии, гледат на акциите на компании в областта на отбраната.

Тези акции обикновено биват изключвани от портфейли, съставени въз основа на екологични, социални и управленски фактори поради етични опасения относно връзката им с военни действия.

През последните месеци обаче мениджърите на ESG фондове изглежда се чувстват все по-комфортно по отношение на включването на отбранителни компании в портфейлите си – във време на рязко нарастващи печалби в индустрията и по-високи разходи за отбрана, докато правителствата реагират на повишения геополитически риск, пише CNBC.

Независимо от това, включването на отбранителни акции в ориентирани към устойчиво развитие портфейли остава спорно.

Микаел Йохансон, главен изпълнителен директор на шведската компания за отбрана и сигурност Saab, отбелязва, че решението на Русия да започне пълномащабно нахлуване в Украйна през февруари 2022 г. е довело до „драматична“ промяна в дебата за ESG.

Акциите на Saab, която произвежда ракети, подводници и бойни самолети, са се повишили рязко от началото на войната на Русия с Украйна - с около 330% между 20 февруари 2022 г. и 29 август 2024 г.

„Мисля, че имахме около 45 000 до 50 000 акционери преди тази трагична война да се случи, а сега имаме над 175 000. Разбира се, въпреки че интересът към инвестиране в нас сега е много различен, все още има някакво колебание на пазара“, казва Йохансон пред CNBC.

Той добавя, че някои пенсионни фондове, например, все още не желаят да инвестират в акции на компании от сектора на отбраната.

„Традиционно ESG инвеститорите и особено инвеститорите на дребно не искат да бъдат свързвани с компании, които произвеждат оръжия“, казва Ида Каса Йоханесен, ръководител на търговския ESG отдел в Saxo Bank.

По думите ѝ това в крайна сметка са компании, които причиняват смъртта на хора във войни на много места по света и много инвеститори на дребно просто не искат да имат нищо общо с такива бизнеси. В резултат на това, добавя Йоханесен, мениджърите на фондове обикновено не са склонни да включват отбранителни акции в своите портфейли, за да избегнат въпроси от своите клиенти.

Йохансон от Saab казва от своя страна, че ако политиците разпознаят среда на заплаха, тогава е наложително да има „професионални“ и „сериозни“ компании, способни да доставят необходимите ресурси на отбранителните сили.

В този смисъл, изтъква той, „ние защитаваме нещо наистина важно – и аз нямам никакъв проблем с нашата репутация“.

„Ако нямате никаква сигурност и възпиращ ефект, тогава не можете да говорите за ESG от други гледни точки. Това е нещо като основата на устойчивостта според мен“, изтъква Йохансон.

„Дори не можехте да водите тези разговори преди Украйна, защото въпреки че правите страхотни неща в ESG отношение, няма как да изтъкнете това“, казва пред CNBC Брад Грейв, главен финансов директор на британската BAE Systems. По думите му сега има истинска промяна в отношението. „Наистина е важно да видим ролята, която отбранителните компании играят в защитата на едно свободно общество“, добавя Грейв.

Акциите на BAE Systems, която произвежда ядрени подводници, бойни самолети и доставя боеприпаси, са се повишили с близо 130% от 20 февруари 2022 г. до 29 август 2024 г.

ESG инвестициите се превърнаха в поляризиращ политически въпрос през последните години, особено в САЩ.

Републиканските законодатели определиха инвестициите, насочени към ESG мисии, като форма на т. нар. woke capitalism, който се стреми да даде приоритет на либералните цели пред финансовите печалби.

(Въпросният термин се използва от редица коментатори за обозначаване на форма на маркетинг, реклама и корпоративни структури, които се отнасят до гледни точки, свързани със социалната справедливост и активистки каузи.)

Демократичните законодатели пък описват атаките срещу редица етично отговорни бизнес практики като „опит за създаване на културна война и защита на корпоративни специални интереси“.

Анализаторите очакват резултатите от президентските избори в САЩ през ноември да определят дали политическата реакция срещу ESG ще има дълбок и дълготраен ефект.

Йоханесен от Saxo Bank отбелязва, че докато продължаващата война на Русия с Украйна е разпалила дебата за ESG, повечето мениджъри на фондове остават „доста предпазливи“ относно инвестирането в отбранителния сектор.

„Трябва ли да сложим отбранителните компании в една кошница? Истината е, че това е набор от различен тип компании. Имате големи злодеи, но и такива, за които бих казал, че не са толкова лоши“, казва Йоханесен и добавя:.

„Не е лесно да се каже, че щом произвеждаш оръжия, значи си злодей. Не е моя работа и мисля, че инвеститорите на дребно не трябва да решават вместо всички останали. Те трябва да решат сами - но не трябва да се опитват да демонизират всички компании, които произвеждат оръжия."