Септември е напрегнат в много отношения – децата тръгват на училище, в офисите не се диша от наваксване на изостанали покрай летните ваканции задачи, а на фондовия пазар ситуацията е още по-брутална.

Може би не и тази година.

Данните към петък показват, че Уолстрийт е на път да завърши нагоре през септември. За инвеститорите в акции такъв резултат би бил първият от пет години насам, според пазарните данни на Dow Jones, и освен това ще бъде значително отклонение от добре установена историческа тенденция.

Септември има оправдан имидж на най-лошия период от календарната година за пазара. Всъщност пазарните данни на Dow Jones за почти век показват, че широкият индекс S&P 500 е отбелязвал средна възвръщаемост през септември от минус 1,2%, като другите основни индекси регистрират подобни мрачни резултати.

Загубите са особено остри през последните години, подчертава MarketWatch: S&P 500 падна с близо 5% през септември 2023 г. и с над 9% през септември 2022 г., според данни на FactSet. Разпродажбите през 2021 г. и 2020 г. също са много по-големи от средните.

Изглежда обаче, че този септември инвеститорите оставят миналото настрана, тъй като огромното намаление на лихвените проценти от Федералния резерв с 50 базисни пункта помогна за съживяването на вярата им в икономиката, отбелязва Томас Мартин, старши мениджър на активи в GLOBALT Investments, цитиран от MarketWatch.

S&P 500 е нараснал с 1% от началото на настоящия месец, което засега е най-добрият му септември от 2019 г. - последната година, в която акциите са отчели ръст през този злочест календарен период. Подобна е и историята за Dow Jones Industrial Average, който нараства с 1,6%. Напредъкът на Nasdaq Composite с 1,5% пък води към отчитането на най-добрия септември за технологичния индекс от 2016 г. насам, според данните на Dow Jones.

Акциите се повишиха силно през 2024 г., но възходящата траектория на пазара беше прекъсната в началото на август и отново в началото на септември, тъй като инвеститорите се поддадоха на опасенията, че икономиката на САЩ се охлажда по-бързо, отколкото се смяташе преди.

След най-лошия ден за акциите от две години насам, регистриран на 5 август, пазарът бързо се възстанови, но не след дълго отново стъпи на червено. S&P 500 започна септември с най-лошия си седмичен спад от ноември 2023 г.

Решението на Фед да предприеме решителното облекчение на паричната политика миналата седмица е причината за настоящия скок в оптимизма, посочва експертът на GLOBALT Investments.

Възможно е обаче да предстоят още слабости.

Инвестиционният стратег от Baird Рос Мейфийлд, който определя септемврийските пазари от последните четири години като „кървава баня“, казва пред MarketWatch, че очаква в близко бъдеще акциите да покажат „диви колебания като тези, наблюдавани през последните два месеца“.

От една страна, мимолетна нестабилност могат да предизвикат предстоящите президентски избори в САЩ - особено ако първоначално резултатите са почти изравнени близки, за да бъдат обявени, или ако изходът от вота е оспорван, както се случи през 2000 г.

Повишените цени за фючърсни договори, свързани с индекса на волатилността VIX (или „измерителят на страха“ на Уолстрийт), предполагат, че търговците се подготвят за такъв риск, според Мат Томпсън, мениджър в Little Harbour Advisors.

Освен това пазарите остават изложени на входящи икономически данни, които биха могли да оспорят представата, че намаленията на лихвите от Фед ще успеят да предотвратят по-голяма слабост на пазара на труда в САЩ - въпреки че всякакви признаци, че инфлацията се завръща, вероятно биха били по-голяма тревога за инвеститорите, смята Мейфийлд.

Каквото и да се случи, експертите са категорични, че трябва да се следят отблизо новите данни за растежа на БВП, инфлацията и молбите за безработица в САЩ, които трябва да бъдат публикувани следващата седмица.

Тези данни биха могли в крайна сметка да определят дали акциите ще задържат месечните си печалби, или ще ги изтрият.

Инвеститорите имат основателна причина да подозират, че може да има още изненади преди края на месеца. Ако миналото е някакъв ориентир, най-трудният период за акциите все още може да предстои. От 1950 г. втората половина на септември обикновено е най-лошият двуседмичен период за акциите за цялата календарна година, според Ед Клисолд от Ned Davis Research.

Също така си струва да се отбележи, че сметката се променя леко през изборните години. На всеки четири години загубите през октомври са имали тенденция да изпреварват тези от септември, според Райън Детрик от Carson Group.

Въпреки че по-краткотрайните колебания могат да причинят загуби в портфейлите на инвеститорите, стратезите на фондовия пазар виждат малко причини за тревога в дългосрочно отношение.

Анализаторите на Уолстрийт очакват корпоративните печалби да нараснат с двуцифрени стойности през 2025 г., показват данните на FactSet. Това може да оправдае оценките на фондовия пазар, които са над последните исторически средни стойности.