S&P 500 затвори на рекордно високо ниво в четвъртък, тъй като инвеститорите заложиха на това, че по-голямото намаляване на лихвения процент с половин пункт от Федералния резерв ще помогне за меко приземяване на американската икономика.

Основният индекс на Уолстрийт се повиши с 1,7% до 5 713,64 пункта, като надмина предишното рекордно ниво на затваряне, поставено през юли, и пусна щорите на глобално рали, което включваше силни ръстове на европейските и азиатските пазари. S&P също достигна нов връх в рамките на деня от 5 733,57 пункта, преди леко да се оттегли в края на деня.

По-ниските лихвени проценти по принцип се считат за положителни за акциите, особено в бързоразвиващите се сектори като технологичния, тъй като насърчават икономическия растеж, намаляват дълговото бреме на компаниите и стимулират инвестициите в по-рискови активи.

Големите технологични групи бяха най-мощните двигатели на ралито в четвъртък, а Nasdaq Composite нарасна с 2,5%. Индексът Russell 2000 на компаниите с малка пазарна капитализация, които имат по-високи средни нива на дълг, се повиши с 2,1%.

В другия край на спектъра дефанзивните сектори, включително потребителските и комуналните услуги, бяха най-зле представилите се в S&P 500.

Стратези от JPMorgan казват, че коментарите на председателя на Фед Джей Пауъл в сряда и ревизираните очаквания на банкерите за лихвените проценти потвърждават „приказката за Goldilocks (Златокоска) и трябва да се разглеждат като положителни за икономиката и печалбите“.

Преди намалението в сряда лихвените проценти в САЩ бяха най-високите от 2001 г. насам, тъй като Фед се опитваше да намали инфлацията, която беше на най-високо ниво от едно поколение насам. Но при положение че инфлацията на потребителските цени сега е 2,5%, което е близо до целта на Фед от 2%, централната банка даде сигнал, че предстоят още намаления.

В последната „точкова диаграма“ повечето от банкерите очакват лихвеният процент да се понижи с още половин пункт до края на годината - до 4,25-4,5%. Въпреки това фючърсните пазари оценяват, че Фед ще направи намаления с близо три четвърти процентни пункта.

Печалбите в САЩ последваха подобна силна сесия в Европа.

Общоконтиненталният индекс Stoxx Europe 600 се повиши с 1,4%, парижкият Cac 40 - с 2,3%, а FTSE 100 - с 0,9%. Японските акции също поскъпнаха, като индексът Topix скочи с 2%, воден от технологичните компании и износителите.

На криптопазара биткойнът скочи с 5% до 63 213 долара.

Стерлингът се повиши с 0,5% спрямо долара до 1,3280 щатски долара, около най-силното си ниво от март 2022 г., след като в четвъртък Английската централна банка запази лихвените проценти на ниво от 5%, но сигнализира, че може да ги намали отново още през ноември.

В четвъртък йената отслабна с 0,2% до 142,63 йени спрямо долара. На този фон Японската централна банка остави лихвените проценти на нивото си, посочвайки умерено възстановяване на икономиката.

Доларовият индекс, който проследява американската валута спрямо кошница от равностойни валути, беше без промяна.

Икономистите твърдят, че по-ниските лихвени проценти в САЩ могат да бъдат от полза за развиващите се пазари, като намалят разходите за финансиране и други разходи по заеми. Облекчената парична политика спрямо американските облигации често може да направи по-привлекателни активите от други държави.

„Като се намалят реалните лихвени проценти и реалната възвръщаемост на доларовите облигации, относително погледнато, развиващите се страни ще се справят по-добре“, казва пред Financial Times Трин Нгуен, старши икономист за развиваща се Азия в Natixis.