Когато в сряда Федералният резерв извърши широкоочакваното намаляване на лихвените проценти - първото от четири години насам, то ще има отзвук далеч извън пределите на САЩ.

Размерът на първата стъпка и мащабът на цялостното облекчаване остават неясни, а предстоящите избори в САЩ са друг усложняващ фактор за глобалните инвеститори и определящите лихвените проценти по света, които търсят насока от Фед и се надяват на меко икономическо приземяване.

„Все още не знаем какъв ще бъде този цикъл - дали ще бъде като 1995 г., когато имаше само 75 базови точки намаление, или като 2007-2008 г., когато имаше 500“, казва пред Reuters Кенет Бру, ръководител на отдела за корпоративни изследвания, валутни и лихвени проценти в Societe Generale.

Ето защо са в очакване на решението световните пазари:

Следване на лидера

През пролетта, тъй като инфлацията в САЩ се оказа по-стабилна от очакваното, инвеститорите се запитаха докъде други финансови институции като Европейската централна банка или Банката на Канада биха могли да намалят лихвите, ако Фед остане в изчаквателна позиция през тази година, преди валутите им да отслабнат твърде много, засилвайки ценовия натиск. Но съкращенията в САЩ най-накрая започват да утешават регионите, изправени пред по-слаби икономики от американската.

Трейдърите повишиха залозите за намаляване на лихвените проценти от други централни банки, тъй като напоследък очакванията за подобно решение от страна на Фед нараснаха. И все пак те очакват по-малко съкращения в Европа, отколкото в САЩ, като ЕЦБ и Английската централна банка изглеждат по-бдителни по отношение на оставащите инфлационни рискове.

Увереността в началото на намаленията от страна на Фед е от полза за пазарите на облигации в световен мащаб, които често се движат в крак с държавните ценни книжа. Доходността на американските, германските и британските държавни облигации се очертава да отбележи първия си тримесечен спад от края на 2023 г., когато се очакваше Фед да започне с намаленията.

Пространство за маневриране

По-ниските лихвени проценти в САЩ биха могли да дадат на централните банки от развиващите се пазари повече пространство за маневриране, за да подкрепят вътрешния растеж на страните си.

Около половината от извадката от 18 нововъзникващи пазара, проследена от Reuters, вече са започнали да намаляват лихвените проценти през този цикъл, изпреварвайки Фед, като усилията за облекчаване са съсредоточени в Латинска Америка и развиваща се Европа. Но волатилността и несигурността около президентските избори в САЩ помрачават перспективите.

„Изборите в САЩ ще окажат голямо влияние върху тези процеси, защото в зависимост от различните фискални политики те наистина усложняват цикъла на намаляване на лихвите“, посочва Транг Нгуен, глобален ръководител на кредитната стратегия за икономиките от Източна Европа в BNP Paribas. „Възможно е да станем свидетели на повече идиосинкратични действия сред централните банки в резултат на това“.

Отсрочка за силния долар?

Онези икономики, които се надяват, че намаляването на лихвените проценти в САЩ ще отслаби силния долар и ще повиши стойността на техните валути, може да се окажат разочаровани. От JPMorgan отбелязват, че доларът се е укрепил след първото понижение на Фед в три от последните четири цикъла. Перспективите за американската валута ще се определят главно от това, къде се намират лихвените проценти в САЩ в сравнение с други държави.

Според проучванията на Reuters до края на 2025 г. съответните отстъпки на сигурните йена и швейцарски франк спрямо лихвите в САЩ могат да намалеят почти наполовина, докато стерлингът и австралийският долар могат да придобият само незначително предимство по отношение на доходността спрямо долара. Освен ако не се превърне в реално нискодоходен, той ще продължи да бъде привлекателен сред инвеститорите извън САЩ.

Междувременно азиатските икономики бяха водещи за пазарите, които изпреварваха съкращенията в САЩ, като южнокорейският вон, тайландският бат и малайзийският рингит нараснаха през юли и август. Китайският юан изтри загубите си от началото на годината спрямо зелените пари.

Ралито се възобновява

Ралито на световните акции, което наскоро се забави заради опасенията за растежа, може да се възобнови, ако по-ниските лихвени проценти в САЩ стимулират икономическата активност и означават избягване на рецесията.

Световните акции се понижиха с повече от 6% за три дни в началото на август след слабите данни за работните места в САЩ.

„Винаги има колебания на пазара около първото намаление на лихвите, защото той се чуди защо централните банки предприемат тези действия“, казва ръководителят на стратегията за европейски акции на Barclays Емануел Кау. „Ако има намаление без рецесия, което е сценарият в средата на цикъла, обикновено пазарите са склонни да се върнат нагоре“.

Мекото приземяване в САЩ би трябвало да се отрази добре и на Азия, въпреки че Nikkei спадна с повече от 10% от рекордния си връх през юли заради поскъпването на йената и повишаването на лихвите в Япония.

Време за блясък

При суровините благородните и цветните метали, като например медта, би трябвало да се възползват от намаляването на лихвените проценти от страна на Фед. Ключови в случая са перспективите за търсенето и мекото приземяване.

По-ниските лихвени проценти и по-слабият долар, намаляващ не само алтернативните разходи за притежание на метали, но и за закупуването им за тези, които използват други валути, биха могли да стимулират динамиката.

„Високите лихвени проценти бяха решаващ фактор за неблагородните метали, който доведе до значително отрицателно изкривяване на физическото търсене поради изчерпване на запасите и натежа върху капиталоемките сегменти на крайното търсене“, казва Ехсан Хоман от MUFG.

Благородните метали също биха могли да нараснат. Златото, което обикновено има отрицателна връзка с доходността, тъй като по-голямата част от търсенето е за инвестиционни цели, обикновено превъзхожда другите метали по време на понижаване на лихвените проценти.

„То е на рекордно високи нива, но инвеститорите трябва да бъдат предпазливи”, казва Джон Рийд от Световния съвет по златото. „Спекулантите на фючърсните пазари на злато са позиционирани за това. Може да се окаже, че купуваме слуховете и продаваме фактите.“