Европейската централна банка намали лихвения процент с четвърт пункт, отбелязвайки второто разхлабване на паричната си политика за тази година.

Широкоочакваният ход идва след период на бавен икономически растеж в еврозоната и охлаждане на инфлацията, която падна близо към целта на централната банка от 2% през август.

Решението на Европейската централна банка да намали лихвените проценти с 25 базисни пункта беше „единодушно“, заявинейният президент Кристин Лагард на пресконференцията след срещата.

„Преценихме, че като се има предвид този процес на постепенно спадане на инфлацията, е напълно подходящо да смекчим степента на затягане на паричната политика“, каза тя, цитирана от CNBC.

Лагард описа решението като „напълно легитимно“ и каза, че то е взето въз основа на преглед на входящите данни, анализ от екипа на ЕЦБ и последователността на прогнозите.

Прогнозите за септемврийската инфлация са „на практика непроменени“ спрямо тези през юни, добави тя, отбелязвайки, че все още се очаква инфлацията да се върне към целевите 2% през 2025 г.

ЕЦБ понижи прогнозата си за растеж за 2024 г. до 0,8% - малко по-малко ниво от по-ранна прогноза за 0,9%, позовавайки се на „по-слабия принос на вътрешното търсене, очакван през следващите няколко тримесечия“.

Лагард заяви, че „рисковете за икономическия растеж остават насочени към спад“. Отдръпването на търсенето на износа от еврозоната, продължаващите геополитически рискове и по-големите от очакваното забавени въздействия от по-строгата парична политика са фактори, които биха могли да натежат върху растежа, отбеляза тя.

За много участници на финасовите пазари големият въпрос не беше дали ЕЦБ ще намали лихвите през септември, а дали централната банка ще даде някакви сигнали какво следва.

Управителният съвет на ЕЦБ съобщи в изявление, че „не се ангажира предварително с конкретен лихвен курс“, като същевременно потвърди необходимостта от възприемане на подход, зависим от данни при всяка следваща среща.

„По-специално, решенията за лихвените проценти ще се основават на оценката на УС на ЕЦБ на перспективите за инфлация в светлината на входящите икономически и финансови данни, динамиката на основната инфлация и силата на трансмисията на паричната политика“, посочват от банката.

Лагард повтори изявлението на УС по време на пресконференцията.

Очаква се инфлацията в услугите да намалее през 2025 г., каза още президентът на ЕЦБ. Докато други компоненти на инфлацията намаляват, при услугите се увеличават, отбеляза тя,добавяйки, че най-новите данни за инфлацията в еврозоната показват, че тази в услугите е достигнала 4,2% през август - спрямо 4% от предходния месец.

Икономистите са разделени относно това дали представителите на ЕЦБ ще направят пауза, когато се срещнат отново на 17 октомври, както направиха през юли, преди потенциално да намалят лихвените проценти с още четвърт пункт на 12 декември.

ЕЦБ вероятно ще намали лихвените проценти през декември и трейдърите „не трябва да очакват три намаления на лихвите дотогава“, казва пред CNBC Даниел Лакал, главен икономист в Tressis.

„Ако ЕЦБ действително приложи три намаления на лихвите до срещата през декември, ще бъда много притеснен“, добавя той, обяснявайки, че това количество съкращения би сигнализирало, че шансовете за рецесия са по-близо до 70 или 80%.

Лакал добавя, че очаква ЕЦБ да бъде „благоразумна“, когато става въпрос за намаляване на лихвите, тъй като оценките на Tressis показват, че вероятността от рецесия е „изключително ниска“.

ЕЦБ „в крайна сметка“ ще намали лихвите с по-бързи темпове, но вероятно чак през следващата година, казва Карстен Бжески, глобален ръководител на макросектора в ING Research, цитиран от CNBC.

„Защо не тази година? Защото в момента преговорите за заплатите в Германия и нарастващите очаквания за продажните цени все още сочат известна твърдост на инфлацията“, посочва той. „И като се има предвид, че опитът на ЕЦБ в прогнозирането на инфлацията е доста слаб, банката ще иска да бъде напълно сигурна, преди да се ангажира с по-агресивни намаления на лихвените проценти.“

По-слабите перспективи за растежа на еврозоната в крайна сметка ще накарат ЕЦБ да намали по-рязко, прогнозира Бжески и добавя: „Като се има предвид, че прогнозите на ЕЦБ структурно надценяват времето и силата на икономиката на еврозоната, изглежда само въпрос на време преди по-мрачните перспективи за растеж да се превърнат в по-агресивни намаления на лихвите."

Срещата на ЕЦБ идва броени дни преди Федералният резерв да започне своя очакван от инвеститорите цикъл на намаляване на лихвените проценти.