Очаква се в четвъртък Европейската централна банка да намали отново лихвените проценти с 25 базисни пункта само няколко дни преди Федералният резерв на САЩ да започне своя собствен и дългоочакван цикъл на съкращаване.

На практика всички говорители на ЕЦБ наскоро потвърдиха, че биха искали да намалят лихвите. Дори президентът на Бундесбанк Йоахим Нагел, обикновено смятан за един от ястребите в Съвета на ЕЦБ, посочи, че би подкрепил съкращаване, освен ако доказателствата не са в съответствие с него, пише CNBC, като цитира и Холгер Шмидинг, главен икономист в Berenberg Bank, според когото „Намаляването на лихвения процент от ЕЦБ този четвъртък трябва да бъде до голяма степен безспорно“.

През юли ЕЦБ остави лихвените проценти непроменени с единодушно гласуване след понижението през юни. По това време потенциалът за намаление през септември бе описан като „широко отворен“. Основният лихвен процент на ЕЦБ – който помага за ценообразуването на всички видове заеми и ипотеки в целия блок – в момента е 3,75% след години на агресивно повишаване.

Оттогава инфлацията в еврозоната се понижава допълнително. Общата инфлация достигна тригодишно дъно през август, достигайки 2,2%, но основната инфлация все още е по-висока от 2,8%, като секторът на услугите повишава този показател.

Базираната във Франкфурт ЕЦБ, която определя паричната политика на 20-те държави, споделящи еврото, ще публикува и нов кръг от прогнози. Не се очаква голяма ревизия на данните за инфлацията или растежа, въпреки че някои икономисти прогнозират, че новата перспектива за растеж на еврозоната ще бъде по-мрачна, отколкото беше през юли.

„Според последните данни най-притеснително е отслабването на доверието, като услугите също изглеждат нестабилни“, казва Анатоли Аненков от Société Générale, цитиран от CNBC.

„С липсата на инерция във вътрешното търсене през второто тримесечие слабостта в производството може да се разпространи и да започне да оказва по-голямо влияние върху иначе силните пазари на труда“, добавя той.

Междувременно дебатът за това дали по-бързите съкращения на лихвените проценти биха били подходящи или не остава на дневен ред.

На икономическия симпозиум в Джаксън Хоул на Федералния резерв в Канзас Сити миналия месец главният икономист на ЕЦБ Филип Лейн каза, че „връщането към целта от 2% инфлация все още не е сигурно“, като добави, че ЕЦБ трябва да гарантира, че тя ще остане на това ниво, когато стигне до там.

Лейн също така спомена, че съществува риск от „хронично“ стигане на инфлацията под целевата стойност, ако ЕЦБ поддържа лихвите твърде високи за твърде дълго време.