На заседанието си на 12 септември се очаква Европейската централна банка (ЕЦБ) да намали лихвените проценти поради спадащата инфлация и бавния растеж.

Анализаторите предвиждат намаление с 25 базисни пункта, което ще бъде второто за тази година след това през юни. Възможно е да последват още през декември и през 2025 г., като инфлационните и икономическите прогнози ще бъдат преразгледани, отбелязва Euronews.

Годишната инфлация в еврозоната се понижи до 2,2% през август 2024 г., което е най-ниското ѝ равнище от юли 2021 г. Базисната инфлация, изключваща волатилни компоненти като енергия и храни, леко се понижи от 2,9% до 2,8%. Въпреки това ценовият натиск, свързан с услугите, остава трайно висок и възлиза на 4,2%.

„С последните данни за инфлацията в еврозоната намаляването на лихвените проценти на заседанието на ЕЦБ почти се превърна в свършен факт“, коментира Карстен Бржески, ръководител на макроикономическия отдел в ING.

Докато инфлацията се понижава, показателите за растежа са обезпокоителни. През второто тримесечие на 2024 г. брутният вътрешен продукт на еврозоната нарасна с едва 0,2%, което е низходяща ревизия на по-ранната оценка от 0,3%.

В рамките на блока резултатите варираха значително, като най-голямата икономика – Германия, се сви с 0,1%.

„ЕЦБ има достатъчно основания да продължи да намалява нивото на рестриктивност на паричната политика“, смята обаче Бржески.

Инвеститорите с фокус върху актуализираните прогнози

Още през юни ЕЦБ повиши прогнозите си за растежа и инфлацията през 2024 г. в сравнение с предишните оценки.

Тогава годишният икономически растеж за еврозоната се предвиждаше да бъде 0,9% през 2024 г., с по-нататъшно засилване до 1,4% през 2025 г. и 1,6% през 2026 г.

Същевременно се очакваше инфлацията да се понижи от 5,4% през 2023 г. до 2,5% през 2024 г., 2,2% през 2025 г. и 1,9% през 2026 г.

Според Бржески новите прогнози на ЕЦБ вероятно ще покажат до голяма степен непроменени оценки за растежа, но лека низходяща ревизия на инфлацията за 2025 г. и 2026 г., подкрепена от по-ниските цени на петрола и по-силното евро.

Забележителна особеност на заседанието през септември ще бъде новата корекция на различните основни лихвени проценти на ЕЦБ. Анализаторите очакват лихвеният процент по депозитите да бъде намален с 25 базисни пункта, а основният лихвен процент по рефинансиране и лихвеният процент по пределното кредитно улеснение да бъдат намалени с 35 базисни пункта.

Какво следва след септември

Ако погледнем отвъд тази среща, според Свен Яри Стен, икономист в Goldman Sachs, ЕЦБ вероятно ще потвърди подхода си, който „зависи от данните и се прилага за всяко следващо заседание поотделно“.

„Очаква се членовете на ЕЦБ да обосноват намаляването на лихвения процент, като изразят увереност в процеса на дезинфлация, като същевременно направят ограничени промени в комуникацията си.“

От Goldman Sachs очакват пауза през октомври, последвана от трето понижение през декември. Паузата се основава на допускане, че до октомври ще има ограничени нови данни, които да променят икономическия пейзаж за ЕЦБ.

Въпреки това Стен признава, че намаляване на лихвените проценти през октомври все още може да е на дневен ред, ако еврозоната преживее икономически изненади.

В по-далечна перспектива до 2025 г. Стен предвижда по-агресивен темп на намаляване поради отслабващите перспективи за активността и по-бавното нарастване на заплатите, което би трябвало да спомогне за нормализиране на инфлацията в сектора на услугите.

„Сега прогнозираме последователни намаления с 25 базисни пункта през 2025 г., с което до юли депозитната лихва ще спадне до 2%.“, допълва икономистът.

Рубен Сегура-Кайела, икономист в Bank of America, също очаква намаление с 25 базисни пункта през септември. Той очаква, че ЕЦБ ще запази сегашните си насоки, като потвърди зависимостта от данните и постепенния подход към промените в политиката.

Bank of America очаква още едно намаление с 25 базисни пункта през декември и прогнозира общо намаление от 125 базисни пункта през цялата 2025 г.

„Данните би трябвало да подтикнат ЕЦБ да ускори цикъла на намаляване на лихвите на заседанието от март 2025 г. нататък“, отбелязва Сегура-Кайела, прогнозирайки, че депозитната лихва може да достигне 2% през втората половина на 2025 г.