Представителите на Федералния резерв се готвят за срещата си във вторник в инфлационна среда, която е по-близо до целта им, но колко ще намалят лихвените проценти, остава открит въпрос.

Седмичните данни за инфлацията показаха, че ценовият натиск е отслабнал значително след стремителното си нарастване през 2021-22 г. Един от измерителите на потребителските цени показа, че 12-месечната инфлация е най-ниската от февруари 2021 г. насам, докато измерванията на цените на едро показаха, че нарастването им е под контрол.

И двете показания със сигурност бяха достатъчни, за да разчистят пътя за намаляване на лихвените проценти на заседанието на Федералния комитет по операциите на открития пазар. То ще приключи в сряда както с решение за тях, така и с актуализирана прогноза за това накъде централните банкери ще се движат в бъдеще.

„Получихме още два месеца добри данни за инфлацията след последното заседание на Фед“, коментира пред CNBC Клаудия Сам, главен икономист на New Century Advisors. „Това е, което Фед искаше.“

Въпросът обаче сега се насочва към това колко агресивно трябва да действа централният трезор. А финансовите пазари, които предоставят ориентир за това накъде се движи централната банка, не бяха от особена помощ.

През по-голямата част от изминалата седмица пазарите на фючърси бяха заложили на понижение на лихвения процент с четвърт процентен пункт, или 25 базисни точки. Това обаче се промени в петък, като според инструмента FedWatch на CME Group трейдърите са преминали към почти равен шанс за намаление с четвърт или с половин процентен пункт (50 базисни точки).

Сам е сред тези, които смятат, че Фед трябва да увеличи намалението на лихвения процент.

„Данните за инфлацията сами по себе си щяха да ни осигурят 25 базисни точки намаление през следващата седмица, както би трябвало, и цяла поредица от намаления след това“, казва тя. „Лихвеният процент по федералните фондове е над 5%, той е там повече от година, за да се бори с инфлацията. Тази борба е спечелена. Фед трябва да започне да се оттегля от пътя.“

Според нея това означава да се започне с намаление от 50 базисни точки като начин да се реагира на потенциалния разпад на пазара на труда.

„Пазарът на труда е станал по-слаб от юли миналата година“, акцентира тя. „Така че има един аспект на рекалибриране. Получихме малко повече информация. Представителите на Фед трябва да я анализират, да намалят с 50 базисни точки и след това да бъдат готови да направят повече“.

Увереност относно инфлацията

Докладите за инфлацията в САЩ показват, че битката за връщането ѝ до 2% не е приключила напълно, но нещата поне се движат в правилната посока.

Индексът на потребителските цени по всички позиции се повиши само с 0,2% през август, което поставя целогодишната инфлация на 2,5%. Като се изключат храните и енергията обаче, базисната инфлация възлиза на 3,2%, което остава далеч от целта на Фед.

По-голямата част от силната основна инфлация се дължи на упорито високите разходи за подслон, стимулирани от мярката на Бюрото за трудова статистика за „еквивалентен наем на собствениците“, която пита собствениците на жилища какво биха могли да получат, ако отдадат жилището си под наем. Този показател, който съставлява около 27% от общата тежест на индекса на потребителските цени, нарасна с 5,4% спрямо предходната година.

Въпреки задържащия се натиск проучванията сред потребителите показват увереност, че инфлацията е била потисната, ако не и напълно спряна. Респондентите в анкета на University of Michigan през септември изразяват очаквания инфлацията да достигне 2,7% през следващите 12 месеца, което е най-ниското очаквано ниво от декември 2020 г. насам.

Вземайки предвид всички различни динамики на инфлацията, в края на август председателят на Фед Джером Пауъл заяви, че „увереността му е нараснала“, че тя се връща към тенденция от 2%. В същата реч, произнесена в Джаксън Хоул, Уайоминг, той заяви, че Фед „не търси и не приветства по-нататъшно охлаждане на пазара на труда“.

Сега Фед има две задачи - стабилни цени и здрав пазар на труда - и изглежда, че основната мисия е на път да се промени.

„Ако Пауъл иска да изпълни заканата си „не искаме по-нататъшно отслабване, нито по-нататъшно охлаждане“, те ще трябва като че ли наистина да се раздвижат сега, защото тази тенденция е добре установена“, казва Сам. „Докато тя не бъде прекъсната, ще продължим да виждаме как заплатите се понижават, а равнището на безработица се повишава.“

Знаците от това тримесечие

Със сигурност има значителни нагласи Фед да понижи лихвения процент само с четвърт пункт на заседанието следващата седмица, което отразява мнението, че централната банка все още има да свърши много работа по отношение на инфлацията и че не е прекалено загрижена за пазара на труда или за по-широкото икономическо охлаждане.

„Това наистина е ключовият момент, върху който те трябва да се съсредоточат - да нормализират политиката си и да помогнат на икономиката, която наистина е в затруднение“, казва Том Симонс, икономист за САЩ в Jefferies. „Мисля, че досега те се справиха много добре с изразяването на тази гледна точка.“

Дори и с преместването с четвърт пункт, което Симонс прогнозира, Фед ще има достатъчно възможности да направи повече по-късно.

Пазарите предвиждат, че лихвените проценти на Фед биха могли да се понижат с 1,25 процентни пункта до края на 2024 г., което е признак за известна спешност при понижаването на референтните разходи по заемите от най-високите им равнища - понастоящем 5,25% до 5,50% - от повече от 23 години насам.

„Основната причина, поради която Фед е толкова предпазлив по отношение на съкращенията, е, че се опасяват, че инфлацията ще се върне“, казва Саймънс. „Сега те имат по-голяма увереност въз основа на данните, които предполагат, че тя не се връща точно в момента. Но трябва да бъдат много внимателни, за да наблюдават потенциално променящата се динамика“.