Индексът на потребителските цени в САЩ се покачва с 2,5% спрямо година по-рано, според данните на Министерството на труда за август, намалявайки с 0,4 процентни пункта от регистрираните 2,9% през юли и удължавайки поредицата си на охлаждане до пет месеца.

12-месечният показател за базисната инфлация – мярка, която изключва променливите разходи за храна и енергия - е 3,2%, в съответствие с прогнозата. Тя обаче се е повишила с 0,3% за месеца – над прогнозата за 0,2%.

На този фон трейдърите смятат, че е много по-малко вероятно Федералният резерв да намали лихвите с 0,5% на срещата си следващата седмица, увеличавайки залозите, че Фед ще ги понижи с 0,25%.

Фючърсите на лихвените проценти предполагат, че шансът за по-голямо от традиционното намаление сега е около 15%, според CME Group, спад от 34% във вторник.

Фючърсите на акции се понижиха след доклада. Доходността на държавните облигации се повиши леко, но се задържа близо до най-ниските си нива за годината.

Увеличението на цените за жилища продължава да поддържа основните цени високи за милиони американци. Увеличението на разходите за храна се забавя през август, докато употребяваните превозни средства и енергията са по-евтини от месец по-рано.

Засилването на разпродажбите на петролните пазари през последните седмици предполага, че цените на бензиностанциите ще продължат да спадат през следващите седмици - ключов обрат в натиска, който оцвети възгледите на американците за икономиката на САЩ.

Тя е основен въпрос за избирателите, които не са решили дали да подкрепят вицепрезидента Камала Харис или бившия президент Доналд Тръмп. Инфлацията от последните няколко години е голямата уязвима точка за демократите и гласоподавателите постоянно изтъкват по-високите цени на енергията, храната и жилищата сред основните си грижи.

Докладът за инфлацията идва, докато инвеститорите също анализират състоянието на икономиката на САЩ. Ценовият натиск се охлажда през последните месеци, давайки възможност на уморените семейства да си поемат глътка въздух. Пазарът на труда обаче се охлажда, като признаците за по-бавно наемане в доклада за работните места от миналия петък подкрепиха сценария Фед да започне да намалява лихвите на заседанието си следващата седмица. Някои банкери сигнализираха, че предпочитат намаляване на лихвите с четвърт процентен пункт, но други оставиха вратата отворена за по-голямо намаление с половин пункт.

Икономиката на САЩ вече се забави след бурния растеж, на който се радваше веднага след пандемията, когато работодателите се бориха да отворят бизнесите отново, наемайки нови работници. Растежът на заплатите се забави, докато от миналата година безработицата бавно се повишава от дъното си, достигнато преди половин век.

Тъй като лихвите са все още високи и американците чакат облекчение под формата на по-ниски ставки по ипотеки, заеми за автомобили и кредитни карти, големите търговци на дребно се приспособяват към повече купувачи, търсещи дори оферти. Target намалява цените, за да помогне за увеличаване на продажбите през последното тримесечие, докато Amazon.com съобщи, че клиентите все повече търсят отстъпки и основни стоки на по-ниски цени.

Но въпреки че потребителите търсят оферти, те все още харчат.

„Не сме забелязали никакво нарастващо влошаване на здравето на потребителите“, коментира Джон Дейвид Рейни, главен финансов директор на Walmart, по време на скорошно обявяване на печалбите на компанията.

Компаниите и инвеститорите ще следят внимателно срещата на Фед следващата седмица. Централните банкери на САЩ са склонни да дават сигнали за своите ходове предварително, за да избегнат изненадата на Уолстрийт. Сега обаче Фед е в самоналожен тих период, насочвайки вниманието на инвеститорите към доклада за инфлацията от сряда за улики относно перспективите за лихвените проценти.