Инвеститорите са в отбранителен режим преди предстоящото решение на Федералния резерв на САЩ за лихвените проценти. След бурното полугодие, задвижвано от големите технологични акции, трейдърите навлизат в части на пазара, които се считат за безопасни.

Акциите на компаниите за недвижими имоти, комунални услуги и потребителски стоки са сред най-добре представящите се в началото на септември. Цените на златото достигат нови исторически върхове, а доходността на американските облигации е близо до най-ниското си ниво за годината.

„Това наистина е нещо забележително“, каза пред The Wall Street Journal Дейвид Бахнсен, главен инвестиционен директор в Bahnsen Group, за ротацията към защитните инструменти.

Въпросите за състоянието на американската икономика, мащаба на предстоящите намаления на лихвените проценти и президентските избори през ноември накараха някои инвеститори да се замислят.

Докладът за инфлацията в сряда не допринесе за намаляване на опасенията. Основната инфлация, която изключва променливите разходи за храна и енергия, се оказа малко по-висока от очакваното.

Пазарите трудно намират почва под краката си от началото на август, когато някои от най-популярните сделки на Уолстрийт се развалиха, а данните показват, че пазарът на труда може би се охлажда твърде бързо. Основните индекси са склонни към резки еднодневни колебания, въпреки че S&P 500 е спаднал само с 1,3% спрямо рекордния си резултат от юли и е нараснал със 17% за годината.

Част от блясъка на „Великолепната седморка“, включваща големи технологични акции, отпадна. Nvidia, например, се срина с около 5% от 28 август насам, когато отчете тримесечни приходи и продажби, които са се увеличили повече от два пъти - но явно недостатъчно.

В резултат на последното пренареждане на печелившите и губещите на фондовите пазари секторът на комуналните услуги е на опашката пред технологичния сектор като най-добре представящата се група в S&P 500 през 2024 г. И двата сектора са се повишили с повече от 20%.

Широко разпространено е очакването, че Фед ще започне да облекчава лихвените проценти на заседанието си през следващата седмица. Според инвеститорите изненадващото понижение на базисната инфлация засилва аргументите в полза на намаляване с четвърт процентен пункт, а не на по-агресивното с половин пункт. Според CME Group лихвените фючърси сочат, че шансовете за по-голямо намаление на лихвите сега са около 31%, в сравнение с 40% преди седмица.

Тъй като лихвените проценти ще се понижат, това може да направи високата дивидентна доходност на защитните акции по-привлекателна. Секторът на недвижимите имоти в S&P 500 може да се похвали с доходност от 3%, следван от комуналните услуги с 2,9% и основните потребителски стоки с 2,2%.

„Ако искате да купите нещо, което може да има ръст от гледна точка на акциите, но също така ще ви даде пари, за да седите и да чакате, това не е лошо място да го направите“, казва Марк Хакет, ръководител на инвестиционните проучвания в Nationwide. „Доходността не вреди.“

Стратезите на Bank of America предположиха тази седмица, че секторите на комуналните услуги и недвижимите имоти ще бъдат облагодетелствани в среда на по-ниски лихвени проценти заради дивидентите си и насърчиха клиентите си да увеличат експозицията си към тях.

Акциите на компаниите за недвижими имоти, комунални услуги и потребителски стоки се разглеждат като дефанзивни игри, тъй като клиентите плащат наеми, сметки за електричество и стоки за бита, дори когато спестяват от други разходи.

От март насам цените на златото достигат многократно най-високите си стойности за всички времена. Те бяха стимулирани от търсенето на сигурни активи. Освен това по-ниските лихвени проценти правят златото по-привлекателно в сравнение с активи като акции и облигации, които изплащат дивиденти и лихви. Цените на благородния метал са се повишили с 25% тази година, изпреварвайки индекса S&P 500.

Доходността на 10-годишните американски съкровищни облигации се установи в четвъртък на 3,679%, което е третото най-ниско ниво за 2024 г. Доходността държавните ценни книжа спада с повишаването на цените, а инвеститорите са склонни да се насочат към сигурността на американските съкровищни облигации в периоди на пазарни вълнения.

Междувременно показателят на S&P за склонност към риск на инвестиционните мениджъри е спаднал до най-ниското си ниво от май 2023 г. насам. Месечното проучване, базирано на данни от около 300 институционални инвеститори, установява, че те се притесняват от оценките на компаниите, заедно с политическата несигурност и рисковете от рецесия.

Акциите все още изглеждат скъпи в исторически план. Индексът S&P 500 се търгува на 21 пъти по-висока цена от очакваните печалби през следващите 12 месеца, в сравнение с 10-годишната му средна стойност от 18.

Засега въпросът за инвеститорите остава дали подемът на дефанзивните активи е епизодичен или началото на нов пазарен режим, посочва WSJ.